Jesienny układ: 2× retinoid, 1× kwas, reszta nawilżanie to działa?

Hej, po lecie wróciły plamy na czole i policzkach, myślę o schemacie 2 noce retinoid, 1 noc kwas, reszta nawilżanie i spf, bez miksowania w jeden wieczór — to w ogóle działa?

113 polubień

Tak, ale zacznij łagodnie i buduj tolerancję: tydzień 1–2: R, H, H, H, powtórz; potem 2×R, 1×A, reszta H. R=retinoid w ‘kanapce’ (krem-baza, retinoid, krem) po 15 min od mycia; A=mandel 5–10% albo azelainowy 15–20% wyłącznie w osobne wieczory. Zrób test za uchem 48 h, unikaj gorąca i tarcia, SPF 1/4 łyżeczki i reaplikacja. Jeśli plamy ciemnieją, cofnij kwasy i wydłuż nawilżanie.

12 polubień

Dzięki @skinlab_legnica, zrobię kanapkę i start od mandla, dam znać

6 polubień

u mnie weszło 2x retinal 0,05 i raz w tygodniu mlekowy 10%, ale przesuszyło na skrzydełkach nosa, ratował mnie cicaplast, plamki na skroniach zbledły po ok 6 tyg

14 polubień

Przy melasmie największy game changer to filtry i unikanie ciepła, schemat 2R1A ok, ale wybieraj łagodne kwasy (mandel/azelainowy), spray SPF do reaplikacji w południe i kapelusz, inaczej plamy wrócą.

6 polubień

Zacznij od kwasu co 10 dni i sprawdź tolerancję, 3 min ekspozycji na start potem 5, zmywaj chłodną wodą, nie trzyj, i nigdy po retinoidzie; test w zgięciu łokcia 24–48 h, obserwuj swędzenie, rumień, grudki.

12 polubień

ja mam problem że wszystko mi się roluje na filtrze, jaki lekki krem nawilżający wam nie robi kaszki pod SPF?

8 polubień

2R1A działało na moje plamki po trądziku, zero pieczenia i łuski.

13 polubień

Jeśli masz skłonność do alergii, bierz bezzapachowe i bez barwników, patch test obowiązkowo, ja reaguję nawet na zapachy w kremach ratunkowych.

3 polubienia

Ok, @sylwia1962 dzięki za czas, też kupię cicaplast, @polishtoner słusznie z tym ciepłem, będę unikać sauny i suszarki na twarz, filtr do torebki biorę.

13 polubień

Z techniki: w retinoidowe wieczory nakładaj na całkiem suchej skórze, odczekaj 20–30 min po myciu, cienka warstwa, potem krem; w kwasowe użyj minimalnej ilości, jedna warstwa, okolice nosa omiń; rób cotygodniowe zdjęcia w tym samym świetle.

3 polubienia

Mnie 2R1A było za dużo po 50, zrobiłam 1R1A i reszta nawilżanie + maseczki kojące, wolniej ale bez schodzenia skóry i rumienia.

8 polubień

Jeśli robisz domowy mandel 10%, zabezpiecz kąciki ust i skrzydełka nosa wazeliną, aplikuj pędzelkiem na suchą skórę max 3 min na pierwszym razie, potem 5–7, spłucz chłodną wodą, nie łącz tego tygodnia z retinoidem.

13 polubień

Najlepiej u mnie działa azelainowy 15% na noc co drugi dzień, nie podrażnia i rozjaśnia plamki po ciąży.

6 polubień

Pomiędzy aktywami dołóż ceramidy + cholesterol + kwasy tłuszczowe, wieczorem krem okluzyjny, rano mgiełka + lekki krem + SPF, bariera trzyma i wtedy retinoid znacznie mniej szczypie.

10 polubień

nie przesadzajcie z tym straszeniem, retinoid to nie potwór, byle iść powoli i słuchać skóry ok

4 polubienia

U mnie, facet 55+, działa ‘kanapka’ z tretynoiną 0,025%, bez żadnych kwasów, 2 wieczory z rzędu, potem 3 dni tylko tłuste kremy; plamy na czole i skroniach po 2 miesiącach wyraźnie bledsze.

14 polubień

Dorzuciłbym 5% niacynamidu w dni nawilżania, rano albo wieczorem, fajnie wspiera barierę i delikatnie rozjaśnia, ale nie dawaj w kwasową noc żeby nie szczypało.

15 polubień

Dzięki wszystkim, planuję 2R1A z przerwami jak piszecie, start delikatny, @justyna84 sprawdzę lekką emulsję pod filtr, jak zacznie się rolować to zmienię SPF, dam update za miesiąc.

8 polubień