Hej, po lecie wróciły plamy na czole i policzkach, myślę o schemacie 2 noce retinoid, 1 noc kwas, reszta nawilżanie i spf, bez miksowania w jeden wieczór — to w ogóle działa?
Tak, ale zacznij łagodnie i buduj tolerancję: tydzień 1–2: R, H, H, H, powtórz; potem 2×R, 1×A, reszta H. R=retinoid w ‘kanapce’ (krem-baza, retinoid, krem) po 15 min od mycia; A=mandel 5–10% albo azelainowy 15–20% wyłącznie w osobne wieczory. Zrób test za uchem 48 h, unikaj gorąca i tarcia, SPF 1/4 łyżeczki i reaplikacja. Jeśli plamy ciemnieją, cofnij kwasy i wydłuż nawilżanie.
Dzięki @skinlab_legnica, zrobię kanapkę i start od mandla, dam znać
u mnie weszło 2x retinal 0,05 i raz w tygodniu mlekowy 10%, ale przesuszyło na skrzydełkach nosa, ratował mnie cicaplast, plamki na skroniach zbledły po ok 6 tyg
Przy melasmie największy game changer to filtry i unikanie ciepła, schemat 2R1A ok, ale wybieraj łagodne kwasy (mandel/azelainowy), spray SPF do reaplikacji w południe i kapelusz, inaczej plamy wrócą.
Zacznij od kwasu co 10 dni i sprawdź tolerancję, 3 min ekspozycji na start potem 5, zmywaj chłodną wodą, nie trzyj, i nigdy po retinoidzie; test w zgięciu łokcia 24–48 h, obserwuj swędzenie, rumień, grudki.
ja mam problem że wszystko mi się roluje na filtrze, jaki lekki krem nawilżający wam nie robi kaszki pod SPF?
2R1A działało na moje plamki po trądziku, zero pieczenia i łuski.
Jeśli masz skłonność do alergii, bierz bezzapachowe i bez barwników, patch test obowiązkowo, ja reaguję nawet na zapachy w kremach ratunkowych.
Ok, @sylwia1962 dzięki za czas, też kupię cicaplast, @polishtoner słusznie z tym ciepłem, będę unikać sauny i suszarki na twarz, filtr do torebki biorę.
Z techniki: w retinoidowe wieczory nakładaj na całkiem suchej skórze, odczekaj 20–30 min po myciu, cienka warstwa, potem krem; w kwasowe użyj minimalnej ilości, jedna warstwa, okolice nosa omiń; rób cotygodniowe zdjęcia w tym samym świetle.
Mnie 2R1A było za dużo po 50, zrobiłam 1R1A i reszta nawilżanie + maseczki kojące, wolniej ale bez schodzenia skóry i rumienia.
Jeśli robisz domowy mandel 10%, zabezpiecz kąciki ust i skrzydełka nosa wazeliną, aplikuj pędzelkiem na suchą skórę max 3 min na pierwszym razie, potem 5–7, spłucz chłodną wodą, nie łącz tego tygodnia z retinoidem.
Najlepiej u mnie działa azelainowy 15% na noc co drugi dzień, nie podrażnia i rozjaśnia plamki po ciąży.
Pomiędzy aktywami dołóż ceramidy + cholesterol + kwasy tłuszczowe, wieczorem krem okluzyjny, rano mgiełka + lekki krem + SPF, bariera trzyma i wtedy retinoid znacznie mniej szczypie.
nie przesadzajcie z tym straszeniem, retinoid to nie potwór, byle iść powoli i słuchać skóry ok
U mnie, facet 55+, działa ‘kanapka’ z tretynoiną 0,025%, bez żadnych kwasów, 2 wieczory z rzędu, potem 3 dni tylko tłuste kremy; plamy na czole i skroniach po 2 miesiącach wyraźnie bledsze.
Dorzuciłbym 5% niacynamidu w dni nawilżania, rano albo wieczorem, fajnie wspiera barierę i delikatnie rozjaśnia, ale nie dawaj w kwasową noc żeby nie szczypało.
Dzięki wszystkim, planuję 2R1A z przerwami jak piszecie, start delikatny, @justyna84 sprawdzę lekką emulsję pod filtr, jak zacznie się rolować to zmienię SPF, dam update za miesiąc.