Kiedy dodać humektanty, a kiedy je ograniczyć

Cześć, pytanie do wrażliwców: kiedy warto dodawać humektanty (HA, gliceryna, mocznik), a kiedy je ograniczyć? Mam skórę reaktywną, zimą grzejniki, latem klima; raz dają ukojenie, raz ściąga. Jak to ograć w praktyce?

55 polubień

u mnie zimą humektanty bez kremu robią ściągnięcie, lepiej sprysk wodą + toner z gliceryną i od razu ceramidowy krem, wtedy git

7 polubień

Dzięki @irena89, to mi się sprawdzało latem, ale zimą różnie; mgiełka czysta woda czy coś z pantenolem? i ile przerwy między mgiełką a kremem, wklepywać od razu?

18 polubień

Najprościej: na lekko wilgotną skórę 1–2 pompki humektantu, potem w 1–3 minuty krem z ceramidami/olejami, wieczorem można domknąć cienką warstwą okluzji. Sprawdź wilgotność w apce; poniżej 35% ogranicz, zrób test policzek-lewy/prawy na 2 godziny.

3 polubienia

to wszystko marketing, smaruję tylko wazeliną i mam spokój, te wasze sera mnie tylko zapychają

14 polubień

Szanuję @jaroslaw_1967, ale u wielu humektant + domknięcie działa. Prosty test: lewy policzek serum z 3% gliceryny + krem, prawy sam krem; po 2h oceń ściągnięcie i łuszczenie. Zimą warto 5% mocznik i kropla skwalanu.

4 polubienia

u mnie HA kulkuje się pod makijażem, aloevera też, lepiej działa pantenol + lekki krem z ceramidami; na noc dodaję kroplę squalane i już nie jest ściągnięte

14 polubień

Super konkret @spf_dermatologist90, sprawdzę ten test lewy/prawy i wilgotność w apce; 35% to dla mnie nowość

8 polubień

jak mam suche powietrze poniżej 40%, daję humektant tylko pod grubszym kremem albo maską nocną; w wilgotne dni wchodzi lżejszy lotion i jest ok

18 polubień

czy humektanty w saunie mają w ogóle sens czy tylko spływają, ktoś testował?

1 polubienie