Mam zaplanowany zabieg kwasami, ale bariera chyba w rozsypce: szczypie, czerwieni się, łuszczy. kiedy lepiej odwołać a kiedy iść? boję się pogorszenia
Jeśli piecze nawet woda i kremy, odwołaj. Daj 1–2 tygodnie spokoju, łagodne mycie i krem z ceramidami.
dzięki @skineczema_pl, a jeśli tylko lekkie szczypanie po żelu do mycia? zabieg miał być migdałowy, delikatny, czy to już lepiej przełożyć
Przy lekkim szczypaniu po myciu jeszcze ok, ale jeśli rumień trzyma się dłużej niż godzinę i skóra piecze na słońce, przełóż tydzień–dwa.
Jeśli chcesz sprawdzić barierę: zrób prosty test wodą – przyłóż zwilżony wacik na 60 s na policzek; jeśli po zdjęciu piecze >30 s, odpuść. W gabinecie można zmierzyć ucieczkę wody (TEWL) i nawilżenie miernikiem; podwyższony TEWL + niskie nawilżenie = przerwa. Zrób też 48 h próbę za uchem na roztworze kwasu.
brzmi jak reklama gabinetu, ale dzięki
Miałam podobnie przed migdałowym, odstawiłam retinol i serum z kwasem, zrobiłam tydzień przerwy, emolienty, zero szczypania po wodzie przez 3 dni i dopiero poszłam. Lepiej stracić zaliczkę niż potem goić się dwa tygodnie.
ja bym odwołała jak są mikropęknięcia, strupek, albo skóra szczypie przy SPF, u mnie to był sygnał STOP
Jeśli filtr szczypie i rumieni, to bariera jest drażniona. Każdy kwas dołoży ognia. Daj 10–14 dni bez podrażnień, SPF 50 codziennie i mycie letnią wodą, bez szczotek.
trochę off, ale jakie ceramidy na odbudowę polecacie, bo też muszę przełożyć termin
u mnie sprawdził się krem z ceramidami + cholesterol + kwasy tłuszczowe, bez zapachu, prosta baza.
Pamiętaj, że czasem to nie bariera, tylko alergia kontaktowa na konserwant albo zapach. Warto zrobić prostą próbę płatkową z używanymi kosmetykami przed zabiegiem.
@skinlab89 zrobiłem ten test z wacikiem, piekło około 40 sekund, więc chyba przekładam, dzięki za jasną instrukcję.
to nie fb, podaj też jaki gabinet i jaki dokładnie kwas, wtedy łatwiej doradzić.
Poszłam kiedyś na migdałowy mimo szczypania przy myciu i wyszłam z rumieniem na tydzień, skóra łuszczyła się płatami. Potem tylko krem z ceramidami i wazelina na noc. Teraz czekam aż zero pieczenia przez kilka dni.
W gabinecie możesz poprosić o próbę miejscową 1×1 cm i krótszy czas kontaktu, plus barierę ochronną: okolice nosa zabezpieczyć maścią, a po zabiegu chłodny kompres i SPF.
odwołaj, zdrowie skóry ważniejsze niż termin
Po czym poznajecie, że już można? U mnie zwykle wraca brak szczypania po wodzie i kremie, mniej rumienia po wysiłku i skóra nie ściąga.
Dla mnie zielone światło: brak pieczenia po toniku bez alkoholu, brak łuszczenia, sen bez swędzenia, i SPF nie szczypie.
Tylko nie róbcie kwasów w domu, serio, to nie jest żart