Zrobiłem rest week po podrażnieniu, same emolienty i SPF. Kiedy bezpiecznie wrócić do retinolu i kwasów, żeby znowu nie zepsuć bariery? Skóra wrażliwa, rumień łatwo wraca
Jeśli nie piecze w spoczynku i skóra nie ściąga, wracaj etapami: dzień 1 test płatkowy na linii żuchwy, dzień 3 retinol 1x wieczór na krem (kanapka), 48 h przerwy i obserwacja; kwasy po 2 tygodniach, niskie stężenia, jeden aktyw naraz
Dzięki @polishdermatologist, brzmi sensownie; test na żuchwie dziś zrobię. Retinol mam 0.2, to będzie ok? I kwasy tylko PHA na start czy mogę delikatne AHA
u mnie po przerwie wracam powolu: raz w tygodniu i luz, jak szczypie to odpuszczam
zrób kanapkę: krem, retinol groszek, krem; odstęp co 3 dni; jak spoko, skracaj. PHA najpierw, AHA miesiąc później. SPF codziennie bez gadania
Prosty domowy check: po umyciu odczekaj 20 min bez niczego; jeśli nie ściąga i brak rumienia, można start. Protokół 2-2-2: 2 tyg kanapka 2x/tydz, potem 2 tyg co drugi dzień, dalej według tolerancji i bez miksowania kwasów
mam mega wrażliwą i po rest weeku nie dotykam kwasów od razu, tylko 2 tyg same ceramidy, inaczej płonę jak burak
Sprawdzę ten test 20 min, dzięki @skincenter33. Startuję od PHA i kanapki z retinolem co 3 dni, dam znać za tydzień jak poszło