Hej, zaczynam z retinolem 0.3 i czasem dokładam AHA 8%, łuszczę się miejscami i szczypie, kiedy lepiej zmniejszyć dawkę, a kiedy tylko wydłużyć przerwy?
Praktyka: jeśli rumień i pieczenie utrzymują się >24–48 h po aplikacji, wydłuż przerwy; jeśli mocny dyskomfort pojawia się już w 1–12 h, zmniejsz ilość (do groszku/połówki) lub stężenie. Nie łącz w jedną noc z AHA/BHA. Metoda sandwich: krem nawilżający – retinoid – krem, 20 min na suchą skórę. Test tygodniowy split-face: lewa co 3 noc, prawa co 4, notuj suchość 0–10.
@kosmetolog34 dzięki, brzmi sensownie, ostatnio AHA dawałem 3 dni po retinolu i chyba przesadziłem, spróbuję sandwich i notować 0–10, co z kącikami nosa?
U mnie sprawdził się skin cycling 3 dni odżywiania + 1 retinoid, a gdy pęka przy skrzydełkach nosa zmniejszam porcję do pół groszku i Cicaplast.
Szybkie kryteria: 1) rumień punktowy, ściągnięcie do rana — wydłuż przerwy; 2) rozlany rumień, pieczenie + mikropęknięcia — zmniejsz dawkę/stężenie i okluduj wazeliną newralgiczne miejsca. Zrób 7 dni bez kwasów, potem BHA 1–2x/tydz osobno. Split-face + zdjęcia w stałym świetle.
ja bym najpierw wydłużyła przerwy, mniej kombinuj, krem na wierzch i luz
Jeśli chcesz chwilowo nie schodzić ze stężenia, buforuj: krem z ceramidami pod retinoid zmniejsza odczuwalną moc ~30–50%, a kwasy w inną noc, bez czekania.
@bartosz86 robię tak jak mówisz, tydzień bez kwasów, potem skin cycling 3:1, do tego wazelina w kącikach nosa, dam znać czy wystarczy wydłużenie przerw.
nie komplikuj, piecze to przerwa, dalej to mniej
Decyzja praktyczna: łuska + kłucie przy myciu = przerwa; pęknięcia przy nozdrzach lub palenie po 12 h = zmniejsz ilość, reszta ok = trzymaj rytm i cierpliwie.