hej, mam PIH po wypryskach i jadę na kwasach (migdałowy 5% 2x/tydz, czasem azelainowy 10% wieczorem). kiedy zrobić przerwę, żeby nie przyciemnić plam? jakie sygnały, że przesadzam i lepiej odpuścić na parę dni?
Zrób pauzę gdy piecze dłużej niż kilka minut, skóra się napina i łuszczy plackami; przerwa 5–7 dni, potem rzadziej i SPF 50 codziennie.
@niacynamid_bydgoszcz dzięki, trochę piecze i mam drobne skórki przy nosie, ale szybko schodzi; to już przerwa czy jeszcze zmniejszyć częstotliwość i nawilżać grubiej?
Zrób prosty test: po aplikacji oceniaj 3 rzeczy – zaczerwienienie, szczypanie, łuszczenie. Jeśli rumień utrzymuje się >20 min lub szczypie >10 min albo łuszczy się >20% policzków, robisz przerwę 3–7 dni. Wznowienie metodą kanapki: krem – kwas – krem, co 3 dzień. Zrób zdjęcie w świetle dziennym raz w tygodniu, porównuj. Plamy ciemnieją? cofnij o krok.
u mnie PIH przyciemniał jak dowalałam AHA co drugi dzień, serio, i jeszcze tonik z BHA na to… zrobiłam stop na 2 tyg, tylko krem z ceramidami, pantenol, SPF, potem wróciłam co 3 dni i lżej
po co kombinować, jeden kwas max i dużo spf
@dermocentrum20 dzięki za jasny test, spróbuję kanapki i 3-dniowych odstępów; azelainowy z niacynamidem mogę łączyć na przerwie od AHA, czy to lepiej rozdzielić na pory dzień/noc?
pamiętaj o słońcu: przy PIH każdy dzień bez czapki i reaplikacji spf to krok wstecz, ja noszę SPF50+ i dokładam co 2–3h, filtry z tlenkiem cynku mniej mnie szczypią niż chemiczne, może u Ciebie też