Kiedy zwiększyć częstotliwość retinalu 0,1% bez nadmiernych podrażnień

używam retinalu 0,1% dwa razy w tygodniu od 6 tygodni, lekkie ściągnięcie, bez łuszczenia. Kiedy bezpiecznie podbić do 3 nocy i jak to sprawdzić?

57 polubień

Zwiększ po 2 tygodniach bez zaczerwienienia utrzymującego się >24 h, szczypania i suchych skórek, zrób test: 3 noce co drugą, tylko żuchwa i policzki, porcja groszek, kanapka krem–retinal–krem, rano SPF, jeśli piecze wróć do 2x, kwasy w inne dni.

10 polubień

u mnie 0,1% co trzeci dzień skończyło się suchymi płatkami, nie śpiesz się

18 polubień

dzięki @kosmetolog_walbrzych, spróbuję testu na żuchwie, a co z niacynamidem 5% i BHA 2%? lepiej odstawić tydzień, czy przeplatać dniami?

2 polubienia

Przeplataj: dni z retinalem bez kwasów, w dni z BHA zero retinalu, proste. Ustaw pon–czw–sob jako noce retinalu, groszek na suchą skórę po kremie, 48 h obserwacji, skala 0–3 suchości, >1 zostajesz na 2x.

13 polubień

ja przyspieszyłem za szybko i skóra mnie paliła tydzień, serio, nie warto ryzykować

8 polubień

Dobrze działa metoda zmywania: pierwsze 2–3 tygodnie po 20–30 min zmyj, potem zostawiasz na noc. Rozsmaruj groszek: czoło, oba policzki, broda. Jeśli rano widoczna czerwień lub pieczenie >24 h, cofka do poprzedniego etapu.

19 polubień

Dorzuciłbym ceramidowy krem na noc i delikatny żel, bez piany, ułatwia zwiększanie.

1 polubienie