kojące kompresy z wody termalnej, ktoś stosuje regularnie

Macie doświadczenia z kojącymi kompresami z wody termalnej? Jak często robicie i z jakiej marki najlepiej dla skóry wrażliwej z osłabioną barierą. Pomaga na rumień/pieczenie? I czym domykacie, ceramidy czy prosty emolient, żeby nie przesuszyć.

202 polubienia

u mnie działa Avène, psik na jałową gazę i trzymam 3–4 min, potem od razu krem z ceramidami, nie czekaj aż wyschnie bo ściąga; robię 3x w tyg, przy zaostrzeniu codziennie 5 dni i mam spokój

46 polubień

Dzięki @maria_1981, myślałam że im dłużej tym lepiej, a tu krócej działa; spróbuję z gazą, Avène może lepsza niż Uriage; robisz wieczorem czy rano pod makijaż?

25 polubień

Zrób kompres na jałowej gazie lub suchej maseczce w tabletce, obficie nasącz wodą termalną i trzymaj 5–7 minut, nie dopuszczaj do wyschnięcia; po zdjęciu w ciągu 1–2 minut nałóż krem z ceramidami/masłami, żeby zamknąć wilgoć; 2–3 razy w tygodniu, przy podrażnieniu przez 5 dni codziennie; zrób małą próbę za uchem; rano też ok, tylko cieniej i odczekaj 10 minut przed filtrem.

27 polubień

Super, dzięki @kosmetolog34, zrobię 5 minut i od razu krem, mam ceramidowy basic; spróbuję 3x w tygodniu, a rano test pod spf czy się nie roluje.

45 polubień