Hej, gubię się w temacie konserwantów: co omijać, a co jest normalne i bezpieczne? Skóra mieszana, wrażliwa na zapachy. Czy fenoksyetanol, parabeny, sorbiniany to ok? A czego się wystrzegać realnie na co dzień przy kosmetykach do twarzy.
U mnie uczulenie na methylisothiazolinone, więc unikam MI/MCI. Dobrze toleruję phenoxyethanol + ethylhexylglycerin, też benzoesan sodu i sorbinian potasu przy niskim pH.
@justyna84 dzięki, a na etykiecie MI/MCI to będzie “methylisothiazolinone” i “methylchloroisothiazolinone”, dobrze rozumiem?
Tak, i w UE MI jest zakazane w produktach pozostawianych na skórze, dopuszczone w spłukiwanych do 0,0015%. Bezpieczne standardy: phenoxyethanol zwykle 0,5–1%, parabeny krótkie łącznie do 0,8%, sorbinian/benzoesan działają gdy pH < 5,5. Technika: rób test płatkowy 24–48 h za uchem, sprawdzaj pH paskami, unikaj donorów formaldehydu typu DMDM hydantoin, imidazolidinyl urea.
parabeny miały złą prasę, ale to jedne z najlepiej przebadanych, ja wolę methylparaben/ethylparaben niż dziwne “naturalne” ekstrakty udające konserwanty, zero podrażnień u mnie
Potwierdzam: MIT/CMIT out w leave-on, w rinse-off limity 15 ppm. Donory formaldehydu muszą mieć oznaczenie “uwalnia formaldehyd”, sporo osób reaguje. Phenoxyethanol bezpieczny w zwykłych stężeniach, z ethylhexylglycerin jako booster.
głupie pytanie ale hydrolat z olejkiem na twarz musi mieć konserwant czy nie
Tak, bo woda = życie dla bakterii; olej nie konserwuje wody. Jeśli DIY, dodaj benzoesan sodu + sorbinian potasu i zbij pH do ok. 5 paskami. Trzymaj w pompie, mała partia, lodówka jeśli przerwa dłuższa.
triclosan mnie zawsze odrzucał zapachem, ble
A co z fermentami typu Leuconostoc/Radish Root Ferment? Widziałam serum z tym i bez innych konserwantów, producent pisał self-preserving, to serio wystarczy w łazience?
To raczej booster, nie pełny system; działa słabiej na pleśnie/Gram‑ujemne. W domu nie zrobisz prawdziwego challenge testu, więc lepiej szukać formuł z testami i kombinacjami: phenoxyethanol + ethylhexylglycerin lub sorbinian/benzoesan przy pH ≤ 5,5.
konserwant to chemia, po co to w ogóle dają, kiedyś nie było i ludzie żyli
Dają, bo krem stoi tygodniami i dotykamy go palcami; bez ochrony mikroby rosną. Dawka robi różnicę, mówimy o ppm, nie procentach jak w środkach czystości.
Czy phenoxyethanol jest ok w kremie dla niemowlaka, czy lepiej unikać w ogóle?
@skincenter75 super konkrety, dzięki! W jakich stężeniach zwykle widzicie phenoxyethanol w kremach do twarzy? I czy łączenie z ethylhexylglycerin faktycznie pozwala zejść niżej?
Najczęściej 0,5–1%; w duecie z ethylhexylglycerin bywa 0,3–0,6% i daje radę. Czasem czujesz lekki zapach “konserwowy”, to normalne w świeżych partiach.
mam balsam OCM bez wody i bez konserwantu, wszystko gra już miesiąc
Przy anhydrous to normalne, ale jak tylko dotykasz mokrymi palcami, wnosisz wodę; wtedy popsuje się szybciej. Antyoksydant typu tocopherol spowalnia jełczenie olejów, ale to nie konserwant przeciwdrobnoustrojowy, więc nie mylić jednego z drugim.
miałem wysypkę po MIT, od tamtej pory patrze w INCI i nie kupuje
zawsze zrób próbę na zgięciu łokcia 24h zanim pójdzie na twarz spokojnie