konsultacja online przy długotrwałych podrażnieniach – wystarczy?

Od roku mam nawracające podrażnienia twarzy: pieczenie, zaczerwienienie, łuszczenie po byle czym. Czy konsultacja online u dermatologa wystarczy, czy lepiej od razu umawiać stacjonarnie? Mogę wysłać zdjęcia.

106 polubień

Miałam teleporadę, lekarz prosił o selfie w świetle dziennym i filmik, wystarczyło, dostałam maść serio.

17 polubień

Dzięki @natalia_1994, jakie dokładnie zdjęcia robiłaś, z bliska czy cała twarz, i czy był wideoczat?

1 polubienie

Przy długich podrażnieniach telekonsultacja jest dobrym startem, ale warto przygotować: zdjęcia w świetle dziennym z 3 kątów, listę kosmetyków i leków, czas trwania objawów. W domu zrób prosty patch test za uchem 48 h na pojedynczym produkcie, przerwij jeśli silnie piecze. Na 2 tygodnie odstaw retinoidy, kwasy, perfumy. Jeśli są pęknięcia, sączenie, zajęte powieki lub brak poprawy 4–6 tygodni, potrzebna wizyta stacjonarna i ewentualne testy płatkowe.

15 polubień

Podrażniona skóra często ma osłabioną barierę i mikrobiom, więc prosto: delikatny żel bez SLS, krem z ceramidami i cynkiem, zero zapachów, filtr codziennie, mycie letnią wodą.

7 polubień

U mnie teleporada nie wystarczyła, dopiero w gabinecie rozpoznali łojotokowe i dobrali leczenie.

4 polubienia

Jeśli idziesz online, zrób zdjęcia bez makijażu, w świetle okna, aparat w macro, oraz krótki film. Odstaw retinoidy/peelingi 5–7 dni przed konsultacją.

16 polubień

ja bym spróbowała rumianku na okłady, mnie zawsze uspokajało skórę, tanie i spoko

13 polubień

Uwaga z rumiankiem, często uczula i nasila rumień, szczególnie przy wrażliwej skórze. Lepiej kompres z solą fizjologiczną i krem barierowy bez zapachu.

14 polubień

@ceramed_gdansk dzięki, zrobię ten test za uchem. Czy w tym czasie mogę używać tylko żelu i kremu z ceramidami, a filtr zostawić?

20 polubień

Tak, zostaw łagodny żel i krem z ceramidami, filtr też, o ile nie szczypie. Patch test: kropla wielkości ziarnka grochu, 48 h, nie moczyć miejsca, oceniaj po 24/48/72 h zaczerwienienie, świąd, grudki. Nie testuj na aktywnym stanie.

12 polubień

Miałam podobnie, okazał się trądzik okołoustny. Najpierw teleporada dała wyciszenie, ale dopiero wizyta stacjonarna doprecyzowała leczenie. Prowadź dziennik kosmetyków i reakcji.

14 polubień

u mnie winny był tonik z alkoholem, masakra, po odstawieniu skóra odetchnęła

13 polubień

Proszę, żadnych domowych mikstur typu ocet czy pasta do zębów. Przy podrażnieniach minimalizm, łagodne mycie, nawilżanie, foto-dokumentacja i kontrola u dermatologa, online lub na żywo.

21 polubień

Ile kosztuje u Was teleporada i czy odliczają przy późniejszej wizycie stacjonarnej?

21 polubień

Dzięki wszystkim, umawiam telekonsultację, zrobię zdjęcia i patch test, a jeśli po 4–6 tygodniach nie ruszy, idę stacjonarnie. Na razie minimalizm i filtr.

11 polubień