Przerzuciłem się na schemat: lekki krem rano, bogatszy wieczorem i serio komfort wraca szybciej, mniej ściągania i pieczenia, ktoś jeszcze tak ma?
u mnie to działa, rano żelowy na wilgotną skórę, nocą treściwszy, zero łuski
@krystyna101 dzięki, jaki żelowy konkretnie, bo mam mętlik w głowie
Sprawdza się układ: tonik bez alkoholu, lekki krem z ceramidami rano, a wieczorem warstwowo lekkie serum + bogatszy krem, nakładać w 3 minuty po myciu
Nie przesadzajcie z myciem, raz delikatny syndet wieczorem, rano tylko woda albo płyn micelarny spłukany, skóra mniej się buntuje
Jeśli bariera słaba, zrób prosty test płatkowy: maźnij małą ilość nowego kremu za uchem albo w zgięciu łokcia, zostaw 24–48 h i obserwuj swędzenie, rumień, grudki. Rano: mgiełka lub woda, na wilgotną skórę 2–3 krople serum z gliceryną, potem 1 palec lekkiego kremu, na to SPF. Wieczorem: po myciu emulsją nakładaj zasadę 3–2–1: humektanty, krem, kropla oleju na wierzch co drugi dzień. Notuj w skali 0–10 szczypanie po każdym kroku, łatwo widać co drażni
U mnie bogatszy wieczorem robił wysyp, pomogło zmniejszyć ilość i nie robić okluzji codziennie
ja nie umiem wyczuć ile to lekki, ładuje za dużo i potem świecę się jak pączek
Trik: wyciskasz ziarnko grochu, rozcierasz w dłoniach, przyciskasz, nie smarujesz jak masłem, wchłania się równiej
Uważajcie na zapachy, krem pachnący kwiatuszkami mnie palił, bez zapachu lepiej
Ja tylko dodam że SPF też bywa ciężki, rano wybierz lżejszy krem pod filtr albo pomiń krem jeśli filtr wystarcza
@serum spróbuję tej zasady 3 minut, a wieczorem kropla oleju z dzikiej róży to ok do bogatszego
róża może barwić i uczulać, na start weź skwalan, jest neutralny i nie śmierdzi
Nie kombinowałbym z olejem na całą twarz przy trądziku, punktowo lepiej
mam skórę jak papier zimą, ten system uratował mnie po retinolu, serio
czy bogatszy wieczorem to znaczy z parafiną, bo mnie zapycha chyba
Parafina sama w sobie nie robi pryszczy, zapycha nadmiar i brak domycia; wybierz krem z ceramidami i cholesterolem, bez dużej ilości masła, i nakładaj cienko na wilgotną skórę
Zauważyłem że jak dam lekki rano na całkiem suchą skórę to ściąga, na mokrą jest git
dla mnie klucz to delikatne mycie, bawełniany ręcznik tylko dociskać, nie trzeć jak szorągiewą
mini przerwa od kwasów i retinoidów, potem wracam i skóra już nie płacze