Hej, mam naczynka i rumień, zastanawiam się nad kremem z niacynamidem. Czy przy takiej cerze lepiej codziennie, czy raczej ostrożnie? Jakie stężenie na start, 2–5%? Boję się podrażnienia i większego flushu, poradzicie?
u mnie 10% robiło cyrki, 5% też szczypało, dopiero 2–3% nałożone na krem dało radę, co drugi dzień na noc, cierpliwie
Dzięki @glowing_hydration30, to może zacznę od 2% co drugi dzień i na krem, masz jakąś konkretną markę, i lepiej rano czy wieczorem?
Przy naczynkach zacznij bezpiecznie: 2–3% niacynamidu, 3 razy w tygodniu przez 2 tygodnie, najlepiej na suchą skórę, a potem krem bariery. Zrób test płatkowy na linii żuchwy: cienka warstwa, 24–48 h obserwacji. Unikaj 10% na start i zapachów, bo zanieczyszczenie kwasem nikotynowym potrafi dać flush. Jeśli szczypie, rozcieńcz w porcji kremu 1:1. Rób zdjęcia policzków w tym samym świetle co 3–4 dni. Rano SPF 50 obligatoryjnie
U mnie najdelikatniej działał Cerave PM (ma niacynamid), a z tańszych Tołpa serum 2%. BasicLab 5% też ok, ale co drugi dzień i obowiązkowo filtr
U mnie niacynamid robił wypryski, więc poszedłem w kwas azelainowy 15% i rumień siadł, sprawdź składy, unikaj alkoholu denat bo piecze
Dzięki @healthypro1977 i @marta90, zrobię test na żuchwie i start 2% co drugi dzień, na suchą skórę i dopiero krem, latem lepiej tylko wieczorem czy też rano pod SPF?
Możesz rano, ale minimalizm: oczyszczanie bardzo łagodne, 2% niacynamidu na suche policzki, po 10–15 min krem i SPF 50. Dobry test to split-face 7 dni: lewy 2%, prawy 5%, zdjęcia w identycznym świetle
ja mam mniej świecenia na czole po niacynamidzie, ale czerwone policzki bez szału, więc ratuje mnie zielony korektor i chłodne kompresy po treningu
mnie pasuje serum 3% z pantenolem, zero szczypania, ale jak dam na wilgotną skórę to mam ogień, więc czekam z 15 minut i jest git
Super, dzięki wszystkim, spróbuję split-face jak pisał @vitamincpro1980 i dam znać, no i może połączę z azeloglicyną, @nowicki używasz razem czy osobno, i w które dni?