Hej, macie doświadczenia z kwasem azelainowym solo vs z niacynamidem? Skóra mieszana, zaskórniki, trochę zaczerwienienia. Boję się podrażnienia, jak to łączyć i jak często?
U mnie działa duet: rano 5% niacynamid, wieczorem azelainowy 10%, wolne wprowadzanie.
@marialewandowska miałaś sklejanie albo przesuszenie? jakie firmy i stężenia polecasz dla początkującej?
Testuj najpierw punktowo: mała ilość za uchem lub na linii żuchwy 48 h. Start 3x/tydz: mycie, 2–5% niacynamid, odczekaj 10–15 min, potem 10% azelainowy, krem. Rano SPF 50. Jeśli szczypie >20 min, zmniejsz częstotliwość.
u mnie solo piekł, z niacynamidem luz, co drugi wieczór i git
Jeśli masz wrażliwą, spróbuj metody kanapki: mycie, lekki krem, 2–3 krople 5% niacynamidu, 15 min przerwy, cienka warstwa 10% azelainowego, potem bogatszy krem. Rano tylko niacynamid + SPF. Pilingi odstaw na 2 tygodnie.
@dermaniacinamide_pl dzięki, zrobię test i dam znać po tygodniu
Niacynamid mnie zapychał powyżej 5%, więc zostałem przy samym azelainowym rano pod krem z filtrem, a wieczorem tylko na przebarwienia punktowo i to mi wyciszyło policzki.
Przy trądziku różowatym lepiej znosiłam połączenie: 10% azelainowy + 3% niacynamid, mniej rumienia. Klucz: wilgotna skóra przed kremem, wtedy nie szczypie tak mocno.
Uproszczony plan testu: 14 dni, zapisuj rano/Wieczór, pieczenie w skali 0–10, nowe krostki. Ilość: ziarnko grochu na całą twarz. Odstęp 15 min między warstwami. Jeden nowy kosmetyk naraz. Jeśli pojawią się strupki, zrób 2 dni przerwy.
mnie się roluje z jednym kremem, wkurza mnie to strasznie
Update po tygodniu: mniej rumienia, kilka suchych skórek przy nosie. Jadę 10% azelainowy nocą, 5% niacynamid rano, dużo kremu i SPF 50. Dzięki @pielegnacja_opole i @barrier_healthy_pl za protipy!
Super, jeśli ciągnie skórę, zmniejsz niacynamid do 2–3% albo dawaj co drugi dzień, pomógł mi też tonik z pantenolem przed kremem.