łączenie retinoidu z azelainowym: osobne dni czy jedna aplikacja

Hej, jak łączyć retinoid z kwasem azelainowym: osobne dni czy jedna aplikacja? Używam tret 0,025% na noc i Skinoren 15% żel, skóra mieszana z rumieniem i zaskórnikami, boję się podrażnień i łuszczenia

157 polubień

u mnie osobne dni, retinoid pn/śr/pt, azelainowy wt/czw, reszta nawilżanie i SPF, zero dramatu

16 polubień

@marta95 dzięki, próbowałaś kiedyś jednej aplikacji, np. retinoid na suchą skórę, po 20 min bardzo cienko azelainowy, czy to już za dużo i bez sensu?

18 polubień

Możesz przetestować bezpiecznie: 1) 2 tygodnie osobne dni; 2) potem wieczorem retinoid groszek na suchą skórę, po 30 min azelainowy punktowo; 3) split-face: lewa combo, prawa rozdzielone; obserwuj rumień, łuszczenie, pieczenie; przy pogorszeniu cofnij częstotliwość

28 polubień

jedna aplikacja mnie szczypała jak cholera, po zmieszaniu azelainowego z kremem 1:1 już spoko, ale i tak wolę rano azelainowy, noc retinoid

20 polubień

Retinoid wieczorem na całkiem suchą skórę, groszek na całą twarz, omijaj skrzydełka nosa; azelainowy możesz rano pod filtr albo po ~30 min od retinoidu punktowo; zwiększaj wolno i rób test płatkowy 3 noce za uchem, żeby ocenić tolerancję

9 polubień

serio po co mieszać, rano azelainowy, noc retinoid i tyle, skóra lubi prosto

25 polubień

robiłem 2 tygodnie test połowa twarzy combo, połowa rozdzielone dni, na combo więcej zaczerwienienia i suche płaty, na rozdzieleniu lepsza tekstura, wróciłem do schematu rano azelainowy, noc retinoid

12 polubień

@dermocentrum20 dzięki, czy short-contact azelainowy typu 10–15 min po retinoidzie i zmycie, a potem krem ma sens, czy lepiej zostawiać na noc?

27 polubień

ja mam skórę wrażliwą, azelainowy rano pod SPF mniej szczypie, w nocy retinol 0,2 co drugi dzień, łączenie w jeden wieczór zawsze kończyło się łuszczeniem brody

29 polubień

mam rożowaty nos i lekką trądzikową brodę, azelainowy 20% uspokaja, retinoid co 3 dni minimalnie, jak dałem razem to wysuszyło na wiór, może u ciebie inaczej ale ostrożnie

14 polubień

zaczynałam microdosing: retinoid kropka na czoło, policzki, brodę, azelainowy tylko na policzki, po miesiącu mogłam nałożyć oba, ale finalnie lepiej działa rozdzielenie dni i zero szczypania

19 polubień

głupie pytanie, czy azelainowy można dawać delikatnie pod oczy przy retinoidzie, czy omijać, bo boję się łuszczenia i worków

7 polubień

@maciej1991 omijaj linię rzęs; jeśli chcesz rozjaśnić okolice, najpierw cienka warstwa kremu pod oczy, potem odrobina azelainowego tylko na kość oczodołu 2x w tygodniu, obserwuj szczypanie, przerwij przy pieczeniu, retinoidu nie zbliżaj do powieki

29 polubień

Dzięki wszystkim, na razie zrobię rano azelainowy, wieczorem retinoid na suchej skórze i bez kombinacji, a jak się ustabilizuje to spróbuję punktowo combo; @skinserum_pl i @krzysztof2002 bardzo pomogli

22 polubienia