lekki krem rano, cięższy wieczorem, bariera szybciej wraca

Testuję schemat: lekki krem rano i cięższy wieczorem, mam wrażenie że bariera szybciej wraca, ktoś z wrażliwą skórą potwierdzi? Myję łagodnie, potem krem i SPF 50

53 polubienia

mam tak samo, lekki żelowy rano a na noc wazelinka, mniej mnie ściąga

8 polubień

Dzięki @danuta93, jaką wazelinę dajesz, czystą czy miks z ceramidami, i ile warstwy?

5 polubień

Prosty plan naprawczy dla wrażliwych: po myciu nakładaj w 3 minuty lekki nawilżacz, potem krem z ceramidami, a wieczorem cienką okluzję (np. wazelina 5–10% na wierzch); zrób test 20 minut po myciu — jeśli ciągnie, dołóż warstwę; nowe produkty sprawdzaj próbą płatkową 48 h na żuchwie

17 polubień

Rano lekki krem pod SPF działa super, ale daj mu 10 min na wsiąknięcie, inaczej filtr może się rolować i ochrony będzie mniej

14 polubień

ja bym nie przesadzał z wazeliną, brudzi poduchę; lepsze masło shea cieniutko

15 polubień

Dzięki @polishdermatologist, ceramidy mam w kremie, a okluzja 5–10% to brzmi okej; da się to robić codziennie, czy tylko gdy bariera woła?

12 polubień

u mnie pomogło ograniczyć mycie rano tylko wodą, a wieczorem krem tłustszy, zero kwasów chwilowo, serio mniej piecze

16 polubień

Sprawdza mi się metoda wilgotnej skóry: mgiełka lub tonik bez alkoholu, na to lekki krem, a po 10 minutach odrobina okluzji; jak szczypie ponad 30 sekund, to szukam prostszego składu bez zapachu

5 polubień

Dodam, że różnicę robi temperatura wody i tarcie ręcznikiem; przykładaj, nie trzeć, a krem wieczorem zamykać na wilgotnej skórze, rano minimalizm i SPF

1 polubienie