ŁZS na linii czoła: jak często stosować ketokonazol bez przesuszenia

ŁZS na linii czoła mnie męczy, mam łuskę i rumień; mam ketokonazol 2% szampon i boję się przesuszenia, jak często go używać przy samej granicy włosów?

77 polubień

U mnie działa schemat: szampon z ketokonazolem tylko na skórę przy włosach, 2 razy w tygodniu, trzymam 3 minuty i spłukuję letnią wodą, potem lekki krem z pantenolem, zero olejów na linię czoła, reszta dni delikatny szampon

13 polubień

@natalia_1994 dzięki, a krem lepiej przed czy po, i szampon zamiast kremu?

22 polubienia

Najpierw nawilżenie, potem lek kojąco: spryskaj linię czoła wodą, cienka warstwa żelu z gliceryną/pantenolem, po minucie spień ketokonazol w dłoniach i nałóż tylko na skórę przy włosach, omijając brwi, trzymaj 3–4 minuty i spłucz; na koniec lekki krem bez olejów roślinnych, np. z 5% mocznikiem i ceramidami. Częstość: 2×/tydzień przez 3–4 tygodnie, potem raz tygodniowo podtrzymująco. Zrób próbę za uchem 48 h. Jeśli ściąga, skróć czas lub zmniejsz do 1×/tydz.

11 polubień

u mnie 2x tydz i luz, nie przesusza jak krótko

16 polubień

Ja nakładam tylko na palec i przejeżdżam wzdłuż linii czoła, dosłownie cieniusieńko, a włosy myję delikatnym, wtedy skóra nie jest taka papierowa

14 polubień

Możesz rotować: tydzień ketokonazol 2×, kolejny tydzień raz i szampon z pyritionianem cynku

12 polubień

Mnie pomogło ustawić kalendarz: poniedziałek keto 3 min, czwartek delikatny szampon, sobota delikatny plus żel aloesowy na skórę, żadnych olejów; nakładam keto patyczkiem przy linii włosów, wtedy nie przesusza policzków ani brwi

23 polubienia

brzmi jak moje życie, ŁZS wygrało rundę 1:0

15 polubień

U mnie przesuszało, dopóki nie skróciłam trzymania do 2–3 minut i nie dołożyłam mgiełki termalnej przed, teraz łuska schodzi, skóra mniej szczypie

18 polubień

Szampon działa kontaktowo, więc lepiej spienić w dłoni i nałożyć jak maskę na skórę, nie na włosy, 3 minuty max; po kuracji co tydzień podtrzymanie, a jak wraca łuska, robisz 2× w tygodniu przez dwa tygodnie

4 polubienia

Psikam termalną przed i po, mniej ściąga, plus kremik bez zapachu na końcu

14 polubień

Zrób test punktowy: kropla piany za uchem na 3 min, obserwuj 24–48 h, jeśli spoko, przejdź na linię czoła, wtedy mniejsze ryzyko podrażnienia

10 polubień

Nie rób codziennie, bo skóra się buntuje; lepiej regularnie, rzadziej i konsekwentnie, a w przerwach mycie łagodne i nawilżacz lekki, naprawdę to robi różnicę

21 polubień

Po spłukaniu daję krem z ceramidami i 5% mocznika, naprawdę cienko, tylko na skórę

29 polubień

nie trzymaj długo, spłucz szybciej i będzie okej

23 polubienia

Na sama linię czoła wolę krem 2% punktowo, wieczorem, 2–3 razy w tygodniu, cieniutko, a włosy myję rano delikatnym, łatwiej mi uniknąć przesuszenia

10 polubień

Próba za uchem uratowała mnie przed rumieniem, rób zawsze najpierw mały test

23 polubienia

Update po tygodniu: zrobiłem jak pisało @dermocentrum i jak radziła @natalia_1994, 2× w tygodniu, 3 min, mgiełka i cienki krem po, zero olejów; łuska zeszła, zaczerwienienie mniejsze, suchość ok, nie ściąga, dzięki wszystkim!

7 polubień

Super, trzymaj plan i ewentualnie wydłuż przerwy, skóra lubi rutynę, bez kombinowania

18 polubień