Hej, mam ŁZS przy samej linii czoła i boję się przesuszenia po ketokonazolu; jak często go używać, żeby opanować łuskę i swędzenie, ale nie zmasakrować skóry, 2x w tygodniu, częściej, a może kuracje i przerwy
Na start rób tak: zwilż włosy przy linii czoła, nanieś odrobinę ketokonazolu tylko na skórę (nie na czoło), spień, zostaw 3 minuty, spłucz letnią wodą; 2–3x w tygodniu przez 2 tygodnie, potem podtrzymanie 1x/tydz lub co 10 dni; przed myciem możesz posmarować samą granicę czoła cieniutko wazeliną, żeby szampon nie spływał; po spłukaniu lekki krem nawilżający; zrób próbę za uchem 24–48 h; nie codziennie, bez drapania
@kosmetolog_olsztyn dzięki, a co z kremem z ketokonazolem przy samej linii, lepszy niż szampon na te czerwone placki, i jak często go wtedy kłaść
u mnie lepiej działał szampon 2x/tydz, krem tylko punktowo na plamki, zostawiam pianę 3 min i na czoło daję cienką warstwę emolientu
Sprawdź też SPF przy linii włosów, ciężkie filtry i tłuste kremy potrafią podkręcać ŁZS, wybieraj lżejsze żele i nie wcieraj ich we włosy
Schemat, który działa bez przesuszenia: faza opanowania 2x/tydz przez 2 tygodnie, kontakt 3–5 min, potem 1x/tydz lub co 10–14 dni; nakładaj wyłącznie na skórę przy linii, nie na czoło; jeśli są czerwone łaty na skórze czoła, krem z ketokonazolem cienko, wielkość ziarnka grochu, raz dziennie przez 7 dni, potem co drugi dzień tydzień i stop; próba za uchem 48 h; po spłukaniu mgiełka z gliceryną i prosty krem
Ja rozrabiam szampon z wodą w butelce z dziubkiem, łatwiej trafić w linię czoła, trzymam 3–4 min, a na długości od razu odżywka, nie przesusza mi tak skóry
mi pomogła zmiana poszewki co 2 dni i zero czapki na siłce, pot lał się i sypało jak śnieg
w przerwach myję delikatnym szamponem dziecięcym albo co-wash, bez intensywnego tarcia, i jest spoko
u mnie winne były perfumy w odżywce przy czole
Technika aplikacji: zrób przedziałek tuż przy linii czoła, spień odrobinę szamponu w dłoni, wmasuj opuszkami 60 sekund tylko w te miejsca, zostaw 3 minuty, spłucz letnią, osusz delikatnie, na skórę cieniutko krem bez zapachu
serio 2x w tyg to max, jak brałam częściej to masakra suchary
na dni bez leczenia myję Bambino i mega delikatnie, żadnych pazurów
zimą gorzej, nawilżacz powietrza + krótsze prysznice pomogły
Nie używaj ketokonazolu codziennie, przesuszy i pogorszy łuszczenie, lepiej trzymać się schematu 2x/tydz i potem podtrzymanie, a na brzegu czoła robić barierę cienką warstwą maści ochronnej
U mnie działa rotacja, tydzień ketokonazol, tydzień zwykły przeciwłupieżowy, byle delikatny, zero alkoholu denat
nie wcieraj na sucho, najpierw zwilż, spień w dłoniach, masaż tylko opuszkami, bez szorowania, inaczej skóra wariuje
po myciu psik na skórę przy linii 5% mocznik w toniku, zero swędzenia i mniej łuski
Jak masz butelkę z cienką końcówką, aplikuj roztwór wzdłuż linii czoła jak po sznurku, mniej spływa na czoło i działa gdzie trzeba
jeśli SPF podjeżdża we włosy, odsuń aplikację o 0,5 cm od linii i wybierz lżejszą formułę, potem czapka z daszkiem