hej, melasma wraca mi dosłownie po jednym dniu bez kapelusza, używam filtra 50 codziennie, ale chyba coś źle robię, co jeszcze mogę zrobić, żeby nie wracała
Miej kapelusz w cieniu, dołóż okulary i reaplikuj filtr co 2 godziny, krem koloryzujący chroni przed światłem widzialnym.
dzięki @krystyna88, kapelusz noszę ale może za mały, jaki rondo polecasz i czy reaplikacja przez makijaż puder z filtrem wystarczy
Kapelusz z rondem min. 7 cm, UPF 50+, najlepiej materiał ciasny. Okulary. Krem: SPF 50 z pigmentem (tinted), bo blokuje też widzialne; na opakowaniu szukaj UVA w kółku lub PPD ≥ 20. Reaplikacja co 2–3 h: mgiełka z filtrem lub puder mineralny z tlenkami żelaza. Rano wit. C, wieczorem kwas azelainowy. Unikaj ciepła, auto, okna – też przepuszczają UVA.
U mnie pomogła wersja z kolorem, zwykły filtr nie dawał rady w mieście.
Cień nie chroni w pełni, odbicia od ścian i szyb robią swoje. Noś kapelusz w aucie i stosuj sztyft z filtrem na przebarwienia.
Kup spray SPF do torebki, łatwiej reaplikować.
Serio codziennie 50 to nie przesada, skóra też musi oddychać?
Skóra nie musi oddychać, to mit. Szukaj kremu SPF 50 z wysoką ochroną UVA (oznaczenie UVA w kółku). Ustal rutynę: zdjęcie twarzy co 4 tygodnie w tym samym świetle, wtedy zobaczysz czy plan działa i gdzie poprawić reaplikację.
Latem noszę też parasolkę UV, śmiesznie wygląda, ale plamy mniej wychodzą niż wcześniej.
ja mam melasme po ciąży, tylko krem z kolorem + ronda 10 cm zadziałały, bez tego plamy robią się od razu
Unikaj sauny, gorących pryszniców i intensywnych treningów w słońcu, bo ciepło też pobudza melasmę. Ćwicz rano lub wieczorem, po wysiłku chłodna woda, zimny ręcznik na czoło pomaga ograniczyć rumień i opuchliznę.
Czy spray z filtrem nie rozpuści mi makijażu?
@beata91 używam mgiełki z 20 cm, cienka warstwa i potem delikatny docisk gąbeczką, makijaż zostaje. Na wyjścia do miasta pudry SPF też dają radę.
Noś jasne, gęste tkaniny z długim rękawem, odbijają słońce, szyja i policzki mniej łapią.
Melasma to geny, co byś nie robił i tak wróci, szkoda kasy.
dzięki @pigmentacja24, kupuję kapelusz UPF 50 z dużym rondem, biorę też krem z kolorem i puder do poprawek.
U mnie dopiero dwie cienkie warstwy filtra robią robotę, pierwsza wchłonie się, druga po 10 minutach, mniej się ściera pod maseczką.