melasma po jednym dniu bez kapelusza wraca, jak temu zapobiec

hej, melasma wraca mi dosłownie po jednym dniu bez kapelusza, używam filtra 50 codziennie, ale chyba coś źle robię, co jeszcze mogę zrobić, żeby nie wracała

86 polubień

Miej kapelusz w cieniu, dołóż okulary i reaplikuj filtr co 2 godziny, krem koloryzujący chroni przed światłem widzialnym.

19 polubień

dzięki @krystyna88, kapelusz noszę ale może za mały, jaki rondo polecasz i czy reaplikacja przez makijaż puder z filtrem wystarczy

25 polubień

Kapelusz z rondem min. 7 cm, UPF 50+, najlepiej materiał ciasny. Okulary. Krem: SPF 50 z pigmentem (tinted), bo blokuje też widzialne; na opakowaniu szukaj UVA w kółku lub PPD ≥ 20. Reaplikacja co 2–3 h: mgiełka z filtrem lub puder mineralny z tlenkami żelaza. Rano wit. C, wieczorem kwas azelainowy. Unikaj ciepła, auto, okna – też przepuszczają UVA.

21 polubień

U mnie pomogła wersja z kolorem, zwykły filtr nie dawał rady w mieście.

22 polubienia

Cień nie chroni w pełni, odbicia od ścian i szyb robią swoje. Noś kapelusz w aucie i stosuj sztyft z filtrem na przebarwienia.

18 polubień

Kup spray SPF do torebki, łatwiej reaplikować.

10 polubień

Serio codziennie 50 to nie przesada, skóra też musi oddychać?

16 polubień

Skóra nie musi oddychać, to mit. Szukaj kremu SPF 50 z wysoką ochroną UVA (oznaczenie UVA w kółku). Ustal rutynę: zdjęcie twarzy co 4 tygodnie w tym samym świetle, wtedy zobaczysz czy plan działa i gdzie poprawić reaplikację.

23 polubienia

Latem noszę też parasolkę UV, śmiesznie wygląda, ale plamy mniej wychodzą niż wcześniej.

11 polubień

ja mam melasme po ciąży, tylko krem z kolorem + ronda 10 cm zadziałały, bez tego plamy robią się od razu

12 polubień

Unikaj sauny, gorących pryszniców i intensywnych treningów w słońcu, bo ciepło też pobudza melasmę. Ćwicz rano lub wieczorem, po wysiłku chłodna woda, zimny ręcznik na czoło pomaga ograniczyć rumień i opuchliznę.

23 polubienia

Czy spray z filtrem nie rozpuści mi makijażu?

18 polubień

@beata91 używam mgiełki z 20 cm, cienka warstwa i potem delikatny docisk gąbeczką, makijaż zostaje. Na wyjścia do miasta pudry SPF też dają radę.

15 polubień

Noś jasne, gęste tkaniny z długim rękawem, odbijają słońce, szyja i policzki mniej łapią.

18 polubień

Melasma to geny, co byś nie robił i tak wróci, szkoda kasy.

23 polubienia

dzięki @pigmentacja24, kupuję kapelusz UPF 50 z dużym rondem, biorę też krem z kolorem i puder do poprawek.

11 polubień

U mnie dopiero dwie cienkie warstwy filtra robią robotę, pierwsza wchłonie się, druga po 10 minutach, mniej się ściera pod maseczką.

13 polubień