mezoterapia nieigłowa a bariera sens czy bajer

Hej, ktoś z Was robił mezoterapię nieigłową przy wrażliwej skórze z naruszoną barierą? sens czy bajer, bo boję się pogorszyć suchość i rumień, a obiecują lepsze wchłanianie serum i nawilżenie. Jak to wpływa na barierę, realnie, po serii i na drugi dzień, czy raczej odpuścić?

80 polubień

To raczej delikatna elektroporacja lub ultradźwięki, bariera jest chwilowo uchylona; u mnie bez podrażnień, klucz: izotonik przed, humektanty i lekka okluzja po, zero kwasów tydzień.

13 polubień

dzięki @retinol55, a po pierwszym razie była jakaś suchość albo pieczenie?

1 polubienie

miałam 3 zabiegi, efekt glow był, ale bariera meh, skóra sucha dzień po i trochę ściągało

12 polubień

Technicznie to transdermalne podanie przez elektroporację/sonoforezę; dobre gabinety robią testy bariery: TEWL przed i 30 min po (Tewameter) oraz nawilżenie corneometrem, zapisują wartości. Szukaj protokołu: oczyszczenie bez SLS, tonik izotoniczny, impulsy krótkie, niska amplituda, potem serum bez zapachów, na koniec krem okluzyjny. Zrób próbę punktową. Unikaj retinoidów i kwasów 3–5 dni przed i po.

5 polubień

U mnie sens ma głównie jako booster nawilżenia przed ważnym wyjściem, ale trwałość 2–3 dni, przy słabej barierze koniecznie krem z ceramidami po zabiegu.

1 polubienie

Dla mnie bajer, za tę kasę kupisz urządzenie soniczne i serum, efekt podobny, tylko robić regularnie.

9 polubień

Jeśli masz rumień po myciu, najpierw odbuduj barierę miesiąc ceramidy + cholesterol + kwasy tłuszczowe, dopiero potem myśl o mezoterapii nieigłowej.

5 polubień

Dzięki @spf_dermatologist90, jakie wartości TEWL uznać za ok po zabiegu, żeby nie panikować, bo nie mam pojęcia jak to interpretować.

7 polubień

robiłem raz, szału nie ma, bardziej masaż i serum, po 2 dniach zero efektu

6 polubień

Nie rób w tanim miejscu, raz miałem serum z mocnym zapachem i wysypka, uczulało coś perfumowego.

11 polubień

Jeśli masz przebarwienia, to lepiej działa igłowa z witaminą C i kwasem traneksamowym, nieigłowa dawała mi tylko krótkie rozjaśnienie, nie na dłużej.

15 polubień

u mnie sens przy AZS zero, lepiej zadziałał emolient i bariera wróciła po miesiącu

9 polubień

W normie twarz 10–20 g/m²h, po zabiegu chwilowy wzrost o kilka jednostek jest ok, do wieczora powinno wracać; jak rośnie dzień-dwa, to za mocne parametry lub niewłaściwe serum.

15 polubień

ok, dzięki @lukasz103, zapytam w gabinecie o bezzapachowe sera i protokół z okluzją po.

1 polubienie