mieszana i wrażliwa naraz czy to możliwe na co dzień

Hej, czy da się mieć skórę mieszaną i jednocześnie wrażliwą na co dzień? T strefa świeci, policzki szczypią po niektórych kremach. Facet tutaj, minimalista. Co zmienić w porannej i wieczornej rutynie, żeby nie pogorszyć tematu?

115 polubień

Tak, możliwe. U mnie tłusta strefa T i wrażliwe policzki. Pomogły proste składy, bez zapachu, delikatne mycie, lekki krem na T, bogatszy na boki, plus SPF codziennie.

9 polubień

Dzięki @beata1977, to ma sens. Lepiej żel czy mleczko? Niacynamid 5% mnie czasem szczypie.

10 polubień

Możliwe. Zrób trzy proste testy: 1) test mycia – umyj łagodnym żelem, nic nie nakładaj i po 30 minutach oceń: świeci się tylko T, a policzki ściągnięte = mieszana z nadwrażliwością; 2) bibułkowy – przyłóż bibułkę do czoła/nosa i policzków rano i wieczorem przez 3 dni, notuj; 3) płatkowy – kropla kremu/serum za uchem 48 h. Potem dobierz dwie różne strefy pielęgnacji.

11 polubień

u mnie identycznie, strefa T jak patelnia, policzki czerwone i szczypią; działało mycie raz dziennie wieczorem, rano tylko woda i mgiełka, a krem lżejszy na nos/czoło

15 polubień

Spróbuj tzw. strefowania: myj wszędzie delikatnie, ale krem nakładaj różny – lekki żel-krem w T, a na policzki najpierw esencja nawilżająca, po minucie cienko krem ochronny. Unikaj zapachu, alkoholu denat, testuj każdą nowość punktowo.

7 polubień

A jak to odróżnić od trądziku różowatego, bo też piecze i czerwieni?

6 polubień

Różowaty częściej daje rumień, teleangiektazje i pieczenie po alkoholu, ostrych potrawach, słońcu. Skóra mieszana reaguje bardziej miejscowo, epizodycznie. Wątpliwości? Zrób zdjęcia w różnych dniach i porównaj.

10 polubień

Zrobiłem test mycia, @polishdermatologist: po 30 minutach policzki ściągnięte, T cała błyszczy. Bibułka łapie tylko czoło i nos. Rozdzielać rutynę rano i wieczorem jeszcze mocniej?

2 polubienia

Tak, wieczorem dokładniejsze mycie i odżywienie policzków, rano lekko. Tylko filtr niech idzie wszędzie, najlepiej mineralny przy szczypaniu codziennym

6 polubień

spf mnie piecze co robic help prosze

15 polubień

Spróbuj filtrów mineralnych z cynkiem i tlenkiem tytanu, bez zapachu. Nakładaj na dobrze nawilżoną skórę, odczekaj kilka minut po kremie, często to eliminuje szczypanie.

8 polubień

Nie kombinuj. Żel łagodny, jeden krem bez zapachu, filtr na dzień, wieczór żel tylko.

5 polubień

Jeśli szczypie po wielu rzeczach, odbuduj barierę: szukaj kremów z ceramidami, cholesterolem i kwasami tłuszczowymi, mało składników. Na policzki okluzja cieniutko, w T minimalizm. Daj czas skórze 2–3 tygodnie spokoju.

6 polubień

Ja testowałam niacynamid za uchem i było ok.

6 polubień

Panowie, przy goleniu policzki mi płoną, czy to też wrażliwość? Używam pianki i wody gorącej.

14 polubień

Zmień gorącą wodę na letnią, piankę na krem do golenia dla cery wrażliwej, a po goleniu roztwór z pantenolem i chłodny kompres.

6 polubień

@anna_1986 dzięki, spróbuję po goleniu coś łagodnego, bez zapachu i alkoholu, dzisiaj wieczorem

5 polubień

Sprawdź skład żelu: unikaj SLS/SLES i mocnych perfum, często drażnią. Lepsze są syndety lub kremowe emulsje myjące, krótkie INCI, łagodny zapach albo brak.

10 polubień

Możesz też rozdzielić produkty: na strefę T żel do mycia rano i wieczorem, na policzki tylko wieczorem, a rano sama woda. Kremy też inne: matujący punktowo, a odżywczy na boki.

10 polubień