Hej, czy da się mieć skórę mieszaną i jednocześnie wrażliwą na co dzień? T strefa świeci, policzki szczypią po niektórych kremach. Facet tutaj, minimalista. Co zmienić w porannej i wieczornej rutynie, żeby nie pogorszyć tematu?
Tak, możliwe. U mnie tłusta strefa T i wrażliwe policzki. Pomogły proste składy, bez zapachu, delikatne mycie, lekki krem na T, bogatszy na boki, plus SPF codziennie.
Dzięki @beata1977, to ma sens. Lepiej żel czy mleczko? Niacynamid 5% mnie czasem szczypie.
Możliwe. Zrób trzy proste testy: 1) test mycia – umyj łagodnym żelem, nic nie nakładaj i po 30 minutach oceń: świeci się tylko T, a policzki ściągnięte = mieszana z nadwrażliwością; 2) bibułkowy – przyłóż bibułkę do czoła/nosa i policzków rano i wieczorem przez 3 dni, notuj; 3) płatkowy – kropla kremu/serum za uchem 48 h. Potem dobierz dwie różne strefy pielęgnacji.
u mnie identycznie, strefa T jak patelnia, policzki czerwone i szczypią; działało mycie raz dziennie wieczorem, rano tylko woda i mgiełka, a krem lżejszy na nos/czoło
Spróbuj tzw. strefowania: myj wszędzie delikatnie, ale krem nakładaj różny – lekki żel-krem w T, a na policzki najpierw esencja nawilżająca, po minucie cienko krem ochronny. Unikaj zapachu, alkoholu denat, testuj każdą nowość punktowo.
A jak to odróżnić od trądziku różowatego, bo też piecze i czerwieni?
Różowaty częściej daje rumień, teleangiektazje i pieczenie po alkoholu, ostrych potrawach, słońcu. Skóra mieszana reaguje bardziej miejscowo, epizodycznie. Wątpliwości? Zrób zdjęcia w różnych dniach i porównaj.
Zrobiłem test mycia, @polishdermatologist: po 30 minutach policzki ściągnięte, T cała błyszczy. Bibułka łapie tylko czoło i nos. Rozdzielać rutynę rano i wieczorem jeszcze mocniej?
Tak, wieczorem dokładniejsze mycie i odżywienie policzków, rano lekko. Tylko filtr niech idzie wszędzie, najlepiej mineralny przy szczypaniu codziennym
spf mnie piecze co robic help prosze
Spróbuj filtrów mineralnych z cynkiem i tlenkiem tytanu, bez zapachu. Nakładaj na dobrze nawilżoną skórę, odczekaj kilka minut po kremie, często to eliminuje szczypanie.
Nie kombinuj. Żel łagodny, jeden krem bez zapachu, filtr na dzień, wieczór żel tylko.
Jeśli szczypie po wielu rzeczach, odbuduj barierę: szukaj kremów z ceramidami, cholesterolem i kwasami tłuszczowymi, mało składników. Na policzki okluzja cieniutko, w T minimalizm. Daj czas skórze 2–3 tygodnie spokoju.
Ja testowałam niacynamid za uchem i było ok.
Panowie, przy goleniu policzki mi płoną, czy to też wrażliwość? Używam pianki i wody gorącej.
Zmień gorącą wodę na letnią, piankę na krem do golenia dla cery wrażliwej, a po goleniu roztwór z pantenolem i chłodny kompres.
@anna_1986 dzięki, spróbuję po goleniu coś łagodnego, bez zapachu i alkoholu, dzisiaj wieczorem
Sprawdź skład żelu: unikaj SLS/SLES i mocnych perfum, często drażnią. Lepsze są syndety lub kremowe emulsje myjące, krótkie INCI, łagodny zapach albo brak.
Możesz też rozdzielić produkty: na strefę T żel do mycia rano i wieczorem, na policzki tylko wieczorem, a rano sama woda. Kremy też inne: matujący punktowo, a odżywczy na boki.