mikrozaskórniki na nosie mimo bha, co zmienić w harmonogramie

hej, mam mikrozaskórniki na nosie mimo 2% bha od 2 miesięcy, wieczorem myję żel + krem spf rano, ale nos dalej chropowaty, co zmienić w harmonogramie, częstotliwość, może retinol albo maseczka z glinki?

55 polubień

Zmień BHA na 2–3 razy w tygodniu, wieczorem, a w pozostałe dni nawilżaj i ochraniaj SPF; dołóż delikatny retinoid 1–2x/tydz lub azelaicynę, zero szorowania.

5 polubień

@mikrobiom37 dzięki, rozumiem, czyli bha co drugi-trzeci wieczór, a retinoid w przerwach; czy rano coś oprócz spf, i co z sauną, po niej zawsze te kropki jakby bardziej widoczne

10 polubień

Ułóż prosty rytm: wieczór A i C – łagodny żel, serum nawilżające, krem; wieczór B i E – BHA tylko na nos, cienko, potem krem; raz w tygodniu glinka 5–7 min, nie do sucha; rozważ azelaicynę rano; testuj na połowie twarzy 2 tygodnie, żeby zobaczyć co działa; sauna rzadziej, bo dobija pory.

17 polubień

u mnie codzienne bha tylko pogorszyło, skóra się buntowała, dopiero rzadsze użycie + zwykły krem i delikatne mycie pomogły, zero szorowania i jest lepiej

15 polubień

Ja bym olał te listy kroków, po prostu mniej kombinuj i obserwuj tydzień, jak nic nie piecze to wtedy dodaj coś jednego

18 polubień

Pomogła mi ciepła kompresja 30–45 s przed demakijażem raz w tygodniu, potem żel i BHA tylko na nos; bez parowania twarzy, bo to często kończy się większymi zaskórnikami

4 polubienia

Jeśli BHA cię drażni, podmień jeden wieczór na PHA albo tonik bezkwasowy, a retinoid bardzo cienko i na krem (kanapka), u mnie to zatrzymało te kropeczki

9 polubień

@dermamoisturizing_pl super plan, glinka nie do sucha to gamechanger

12 polubień

@renata74 zrobiłam tydzień przerwy codziennego bha i jest spokojniej, dołożyłam niacynamid rano i krem bardziej treściwy na noc, nos gładszy, pytanie: paski na wągry choć raz w miesiącu ok?

1 polubienie

Paski odradzam, podrażniają i czasem pękają naczynka; lepiej punktowo glinka na T 5–7 minut, zmyć zanim zaschnie, a po wszystkim nawilżyć i SPF codziennie

13 polubień

U mnie sprawdziło się rozdzielenie: BHA max 2x/tydz na nos, a w inne dni adapalen ziarnko grochu na całą twarz, 48 h przerwy między nimi, dużo lżejszy krem i obowiązkowy SPF

11 polubień