mineralny na skórze skłonnej do zaskórników – jak dobrać

Szukam mineralnego SPF do skóry z zaskórnikami i świecącą strefą T, co brać pod uwagę żeby nie zapychał, nie bielił i trzymał makijaż, lepszy lekki fluid czy krem, mat czy satyna, jak ogarnąć reaplikację w ciągu dnia, macie sprawdzone typy?

60 polubień

Przy zaskórnikach wybieraj lżejsze minerały z krzemionką, cynkiem i lotnymi silikonami oraz isododecane, często lepiej sprawdza się fluid barwiący niż biały bo mniej widać bielenie, reaplikację rób pudrem SPF albo sprayem, szukaj napisu non-comedogenic i matu lub półmatu.

13 polubień

Dzięki @pigmentacja24, boję się białej maski i że 2 palce mnie zatkają, oliwkowa karnacja i pory jak kratery, masz jakiś konkretny przykład typu wykończenia albo tekstury, fluid barwiący to nie będzie za ciężki pod nos i brodę?

11 polubień

Zrób prosty test: przez 3 dni nakładaj kandydata tylko na strefę T i nos w ilości dwóch palców, po 4 h odbij bibułką i sprawdź czy nie robi się rolka lub ciasto, potem latarką obejrzyj pory czy nie są ciemniejsze; w składzie patrz na tlenek cynku wysoko, krzemionkę, lekkie bazy isododecane i dimethicone, unikaj ciężkich maseł i wosków; zmywanie olejek plus delikatna pianka; reaplikuj wklepując gąbką lub stickiem, a na makijaż użyj pudru mineralnego z SPF jako uzupełnienia; bielenie zmniejsza wersja barwiąca albo cienkie warstwy.

3 polubienia

U mnie najlepiej siedzą lekkie fluidy mineralne z krzemionką i odrobiną koloru, dają satynę a nie beton, nie wchodzą w pory, bielenie znika po 10 minutach, pod spód daję serum z niacynamidem i zero ciężkich kremów rano.

9 polubień

nie demonizuj silikonów, to nie one robią zaskórniki, mnie bardziej zapychały gęste masła i filtry chemiczne, mineralny na bazie dimethicone jest spoko jak się dobrze domyje olejkiem

2 polubienia

Sprawdź ilość, dwie kreski na palcach to standard, ale przy bardzo tłustej strefie T lepiej nakładać w dwóch cienkich warstwach i między nimi 5 minut przerwy, wtedy mniej się warzy i nie robią się kropeczki w porach.

20 polubień

Jeśli robisz makijaż, wybieraj minerał satynowy i pudruj nos ryżowym, mat totalny często podkreśla pory, reaplikację w pracy robię gąbką i cienką warstwą, bez tarcia.

19 polubień

Mnie pomogły filtry z większym udziałem cynku, mniej zaskórników na brodzie, bielenie ogarniam wersją tint, zdejmuje szarość, ważne żeby dać mu odparować te kilka minut zanim podkład.

1 polubienie

ja bym po prostu wziął najmniejszą pojemność i test 3 dni, jak pory ciemnieją i czapka sebum po godzinie to nie dla ciebie, prosto i bez filozofii

16 polubień

Daj też czas na osiadanie, minerał często dosycha i z początku wygląda źle, a po 15 minutach ok, jak bieli przy włosach to rozetrzyj wilgotną gąbką.

16 polubień

Bibułki matujące ratują temat, przykładam po 3–4 godzinach i dopiero wtedy dokładam pół porcji, ważne żeby nie rozcierać tylko dociskać, wtedy nie ruszasz tego co pod spodem.

11 polubień

Nie patrz tylko na napis non nano, takie też potrafią bielić i być ciężkie, bardziej liczy się cała baza i dodatki typu krzemionka czy sferyczne pudry, to robi różnicę.

8 polubień

W biurze reaplikuję stickiem mineralnym w lusterku, jedzie po nosie i brodzie 2–3 razy, a czoło raz, zero dotykania palcami, nie robi mi zaskórników jak zdejmuje tłuszcz bibułką wcześniej.

20 polubień

U mnie kombo: wieczorem kwas azelainowy, rano serum niacynamid, potem lekki mineralny tint, od kiedy tak robię, zaskórniki spokojniejsze i nos mniej jak sitko.

1 polubienie

Mam tłustą cerę 60+ i najlepiej znoszę satynowe minerały, mat strasznie postarza, pory i tak widać, ale nie pogarsza się, ważne delikatne mycie wieczorem olejek + pianka, bez szorowania.

3 polubienia

Jak się pocisz na treningu to weź mini i próbkę, nie każdy mineralny trzyma pot, mi się lepiej sprawdzają te z domieszką silikonów i krzemionką, mniej spływają po godzinie.

10 polubień

Patrz na oznaczenie UVA w kółku i wysoki PPD/PA jeśli podane, przy skórze z zaskórnikami i tak bierz SPF50, mniej kombinowania z ilością i lepsza ochrona przy cienkich warstwach.

3 polubienia

Drogeria czy apteka bez różnicy, czytam skład i biorę najmniejszą tubkę na próbę, jak nie gryzie nosa i nie wchodzi w pory pierwszego dnia to jest szansa że zadziała.

9 polubień

Z checklisty na nos: cynk wysoko, krzemionka, lekkie emolienty typu C13-15 alkany, isododecane, dimethicone, brak ciężkich wosków, aplikacja w klepaniu, i demakijaż dwuetapowy, inaczej każdy filtr będzie podejrzany o zapychanie.

5 polubień