minimalistyczna PM dla skóry wrażliwej: sprawdzona checklista

Hej, szukam minimalistycznej PM dla skóry wrażliwej, żeby nie piekło i bez miliona kroków; macie sprawdzoną checklistę co i w jakiej kolejności?

61 polubień

U mnie działa: delikatny żel, serum z niacynamidem, krem, wazelina punktowo na nos.

15 polubień

Dzięki @beata1977, niacynamid mnie czasem szczypie, lepiej 5% czy 10%, i kiedy dokładnie kłaść krem względem serum?

20 polubień

Prosta PM dla wrażliwej: 1) Łagodny żel/krem myjący, 30–40 s, letnia woda; 2) Tonik tylko jeśli skóra prosi, bez alkoholu; 3) Serum: zacznij od niacynamidu 5% co drugi wieczór, 2–3 krople, najpierw test za uchem i na żuchwie 24–48 h; 4) Krem kojący z ceramidami lub skwalanem, porcja wielkości grochu; 5) Okluzja punktowo, mała warstwa wazeliny na suche placki; 6) Nowości wprowadzaj pojedynczo, po 7–10 dniach; 7) Jeśli szczypie ponad minutę, zmyj i odstaw; 8) Bawełniany ręcznik do twarzy, tylko do niej.

9 polubień

toniki to marketing, serio, jak masz wrażliwą to mniej znaczy lepiej

3 polubienia

Dodam technikę 3-2-1: 3 razy w tygodniu serum, 2 groszki kremu, 1 maź wazeliny na podrażnienia, i obserwuj skórę.

5 polubień

Czy ktoś testował emulsję myjącą z apteki, bo żele mnie suszą okrutnie?

1 polubienie

Ja bym odpuścił niacynamid na start, najpierw 2 tygodnie sama baza: mycie + krem.

15 polubień

Spróbuję jak radzi @kosmetolog34 i najpierw 5%, a jak będzie piec to odpuszczam; @glowpro1984 masz rację z bazą, dam tydzień samego kremu.

7 polubień

Do checklisty dopisz: łagodzenie po myciu na mokrej skórze, krem lepiej się rozprowadza i mniej drażni.

4 polubienia

ja tylko przychodzę powiedzieć że poduszka z mikrofibry mnie uczulała, zmiana na bawełnę pomogła

11 polubień

Prosty test tolerancji: posmaruj linię na szyi nowym produktem wieczorem przez 3 dni pod rząd, jeśli brak pieczenia i zaczerwienienia, dopiero cała twarz.

20 polubień

mam cerę reaktywną i serio u mnie wygrał krem bez zapachu i zero kwasów, koniec kombinowania

10 polubień

Nie zgadzam się z tezą o tonikach, mój bezzapachowy z pantenolem świetnie koi, więc nie skreślaj w ciemno.

9 polubień

Pamiętaj o temperaturze: gorący prysznic pogarsza rumień, więc twarz myj osobno letnią wodą, ręcznik przykładaj, nie trzeć.

20 polubień