hej, w pm jadę ultra prosto: mycie żelem łagodnym, potem krem barierowy i koniec, już 6 tygodni tak lecę; cera mieszana, mniej krostek, ale nos się czasem łuszczy i świeci, i myślę czy coś dodać czy trzymać minimalizm
Mam podobnie, sama mycie + krem, 8 tygodni, skóra uspokojona, tylko nos kaprysi.
Dzięki @cera_radom, co dajesz na ten nos, lżejszy krem czy coś matującego?
U mnie pomogło zostawić skórę lekko wilgotną i wcierać mniej kremu, dosłownie ziarnko grochu, nos mniej się błyszczy i nie schodzi skóra.
Minimal PM jest ok, byle technika była ogarnięta: 60 sekund mycia letnią wodą, delikatny żel, spłucz dokładnie, nie trzeć ręcznikiem tylko dociskać. Na lekko wilgotną skórę mała porcja kremu, po 2–3 minutach ewentualnie druga cienka warstwa tylko na nos. Zrób prosty test: 15 min po myciu bez kremu sprawdź czy ciągnie i gdzie się błyszczy. Jeśli ciągnie płatkami, dodaj kroplę skwalanu 2x/tydz tylko tam.
nie kombinuj z aktywnymi teraz, flora skóry lubi spokój, ciepła woda wystarczy, żel raz wieczorem, rano tylko woda, po miesiącu dopiero coś testuj.
Bez sensu bez retinolu, zero progresu na zmarszczki.
spokojnie, retinol to nie cukierki, jak bariera siadła to najpierw ją ogarnij, kilka tygodni kremu robi robotę, zmarszczki nie uciekną, skóra za to tak
Jeśli nos łuszczy i się świeci, spróbuj myć krócej strefę T, a resztę normalnie. Krem rozetrzyj w dłoniach i dociśnij zamiast pocierać. Zrób zdjęcia co tydzień, łatwiej ocenić czy minimalizm działa.
U mnie po 6 tygodniach takiej PM znikły podrażnienia, policzki mniej czerwone.
Ja robię tak: na policzki bogatszy krem, na nos żel-krem i jest ok; czasem bibułka w ciągu dnia, ale PM zostawiam minimalistyczne.
Update: zrobiłem jak pisał @spfexpert_plock, 60 s mycie i dociskanie ręcznikiem, jest lepiej z łuszczeniem, kropla skwalanu na nos 2x/tydz też siadła.
Zerknij skład żelu, jak są zapachy to zmień, nos dziękuje.
Sprawdź też poszewki i twardość wody; wymiana poszewki co 2–3 dni i filtr na prysznic potrafią ograniczyć świecenie nosa, u mnie to zrobiło większą różnicę niż nowe kremy.