mity o oddychaniu skóry a retinoidy, jak to tłumaczycie

Ciągle słyszę, że skóra musi oddychać i że retinoidy to blokują, serio tak jest? Jak to tłumaczycie rodzinie albo kosmetyczce straszącej okluzją

61 polubień

moja kosmetyczka też gada że pory się duszą, ale odkąd robię przerwy i krem na wierzch to zero dramatu, tylko SPF rano obowiązkowo

11 polubień

Dzięki @halina1985, a te przerwy to co ile robisz, co drugi dzień czy 2 on 1 off, i jaki krem na wierzch kładziesz

9 polubień

Skóra nie pobiera tlenu z powietrza, oddycha krew, więc retinoid ani okluzja jej nie dusi; dusi nas brak SPF i zbyt częste drażnienie. Zacznij groszek na twarz, 2x w tygodniu, metoda kanapki krem–retinoid–krem, test płatkowy 3 wieczory na żuchwie

16 polubień

u mnie retinol tylko szczypał na starcie, żadnego duszenia porów, bardziej jak za mocno docisnę krem tłusty to pryszcze, więc luz i mniej produktu

14 polubień

Mit o oddychaniu to skrót myślowy, pory to kanały, nie płuca; okluzja ogranicza ucieczkę wody, nie tlen. Retinoid nakładaj na suchą skórę po 20–30 min od mycia, groszek, omijasz kąciki i skrzydełka nosa, schemat 3 noce on 1 off

12 polubień

A jak maska na noc po retinolu, nie za ciężko, nie zablokuje

15 polubień

@barbara1974 lekka maska ok, ciężką okluzyjną zostaw na dni bez retinoidu; jeśli piecze, buforuj kremem przed i po, a raz w tygodniu zwykły odpoczynek

13 polubień

skóra to nie gąbka ludzie, mniej marketingu proszę

7 polubień

Ja zaczęłam od 2 nocy w tygodniu, bez kwasów tego samego dnia, rano delikatny żel, krem z ceramidami i SPF 50, zero zadyszki skóry haha

6 polubień

Jeśli macie wątpliwości, zróbcie prosty split-face test: lewa policzek retinoid bez okluzji, prawa z kropelką wazeliny na kremie, 2 tygodnie, obserwujcie pod światło łuszczenie i wypryski; plus patch test za uchem 3 dni, bardzo to uspokaja

18 polubień

a ktoś poleci tani żel bez zapachu

10 polubień

czy wazelina na noc to nie jest duszenie, bo jak robię slugging to rano świecę się jak lampa i czasem wyskoczy bolak, co zmienić

18 polubień

Dzięki @kosmetolog_olsztyn i @polishretinol, robię start od groszka 2x tydzień, kanapka i przerwy; @barbara1974 też spróbuję lżejszej maski, dam znać za dwa tygodnie

20 polubień

Skóra nie oddycha, oddychamy płucami, skóra wydziela pot i sebum

13 polubień

też się kiedyś bałam retinolu, teraz 3 noce i spokój

15 polubień