mity o „oddychaniu skóry” a retinoidy – jak to wy prostujecie

czy retinoid „dusi” skórę? W rodzinie wciąż słyszę, że kremy blokują pory i „skóra nie oddycha”. Stosuję tretinoinę co 3 noce, mam suchość i łuszczenie, ale to chyba nie brak tlenu? Jak to prostujecie?

86 polubień

Skóra nie oddycha powietrzem jak płuca; pory to ujścia gruczołów i włosów, nie wentylacja. Retinoid nie „dusi”, robi podkręconą wymianę komórek, stąd suchość. Jak prostować mity: porównanie do ręki pod folią – nie przestaje żyć, tylko się poci. Praktyka: groszek kremu na suchą skórę, 20–30 minut po myciu, 2–3x w tygodniu, potem zwiększ. Metoda kanapkowa: nawilżacz – retinoid – nawilżacz. Patch test za uchem 48 h. W dni retinoidu odpuść AHA/BHA, filtr codziennie.

4 polubienia

@polishdermatologist dzięki, to porównanie z folią kupuję, łatwe do wytłumaczenia babci. Spróbuję kanapki i przerzucę AHA na inne dni.

19 polubień

u mnie retinoid nie dusi, ale jak dam za dużo to mnie szczypie i skóra sypie się

21 polubień

Dodam trik: nakładaj na zupełnie suchą skórę (odczekaj 20 min po myciu), groszek na całą twarz, omijaj kąciki nosa i ust, a jeśli piecze, najpierw cienka warstwa kremu. Zero wazeliny na to w nocy, rano SPF 50.

6 polubień

ludzie mówią o „oddychaniu”, bo czują tłusty film, ale to tylko warstwa ochronna, nie brak tlenu, retinoid tego nie zmienia

7 polubień