mam wrażliwą cerę, mylę się czy PHA to mlekowy? chciałabym zacząć bardzo ostrożnie: małe dawki i dłuższe przerwy, bo retinol mam 2x tydzień, skóra często szczypie po tonikach, jaka częstotliwość i stężenie będzie najbezpieczniejsze na start
PHA to raczej glukonolakton lub laktobionowy, a mlekowy to AHA; przy wrażliwej skórze zacznij od 5% PHA co 4 noc, najpierw test 48h w zgięciu łokcia, potem kanapka: krem nawilżający, cienka warstwa PHA, po 10 min drugi krem, bez retinolu tego dnia
@kosmetolog34 dzięki, to ja faktycznie myliłam mlekowy z laktobionowym, kupię glukonolakton 5% i spróbuję co 4 noc, krem przed i po, brzmi bezpiecznie
Super plan, dołóż ceramidy i azulen po PHA, zobaczysz mniej szczypania i zaczerwienienia
u mnie PHA 8% co tydzień było ok, ale jak dołożyłem retinol w ten sam wieczór to rumień trzymał dwa dni, więc rozdzielaj dni i nie trzeć ręcznikiem
ja mam mega wrażliwa skórę i PHA 3% co 5 wieczór spoko, byle dużo kremu
Przy wrażliwej skórze polecam test tolerancji: kropka produktu za uchem i w zgięciu łokcia na 20 minut, obserwuj pieczenie i kolor przez 24 h; jeśli piecze >10 minut lub pojawią się grudki, zacznij rzadziej, np. co 5–6 noc, i nakładaj na wilgotny krem, nie na czystą skórę, dla bezpieczeństwa na początku przemyj po 15 minutach delikatnym płynem
mi PHA 10% robił robotę na nosie, ale policzki piekły, więc rozsmarowuję najpierw krem, PHA tylko strefa T, po godzinie serum z niacynamidem i zero dramatu
serio lepiej zwykły żel i spokój, te kwasy to moda i podrażnienia
rozumiem obawy @gorska, ale mam zaskórniki na brodzie, więc chcę spróbować łagodnie; @bartosz_1993 fajny tip ze strefą T, chyba tak zrobię i zostawię policzki w spokoju
Jeśli używasz witaminy C rano, zachowaj odstęp, PHA wieczorem, rano delikatny SPF i koniec z kombinacjami
Dobry kompromis to 2 cykle tygodniowo: poniedziałek PHA 4–5% na krem, czwartek retinoid, reszta dni odbudowa bariery, emolienty, bez kwasów; po 3 tygodniach oceń, czy pojawia się łuszczenie plackami lub szczypanie przy wodzie, jeśli tak, wydłuż przerwy
u mnie tylko glukono działa, mlekowy mnie gryzł
mam naczynka i nie toleruję AHA, a PHA 6% co 5 dni jest ok, klucz to nie nakładać na mokrą twarz, bo wtedy bardziej ciągnie
po co te sklepy w nickach, reklama wszędzie, dajcie spokój
Jeśli czujesz szczypanie po 5–10 minutach, możesz spłukać i domknąć kremem, PHA działa wolniej niż AHA, więc nie musisz trzymać długo, regularność ważniejsza
ja robię co 6 noc, 5% laktobionowy, jedno psiknięcie mgiełki i jest git, zero skorupek
uważajcie z łączeniem z niacynamidem od razu, nie każdemu pasuje, lepiej wprowadzać jeden produkt naraz i obserwować tydzień, wtedy wiecie co podrażnia
mnie PHA nie szczypie, ale jak dam za duzo to lepi się jak klej, mniej lepiej
Używam glukonolaktonu 10% raz na tydzień, ale w mikrodawce: pół pompki na twarz i szyję, wieczorem po myciu letnią wodą, zero szczotek, rano tylko krem z filtrem i po trzech miesiącach mniej krostek wokół nosa