mycie rąk łagodnym syndetem, fewer podrażnień u was

Hej, ktoś z was myje ręce łagodnym syndetem zamiast mydła? Mam skórę skłonną do pękania przy częstym myciu, czy macie fewer podrażnień u was po zmianie?

85 polubień

U mnie tak, syndet pH około 5,5 i bez zapachu zrobił różnicę, ręce mniej szczypią, myję letnią wodą i od razu krem z ceramidami po osuszeniu papierowym ręcznikiem

14 polubień

Dzięki @janinaostrowska, a jaki dokładnie masz, taki w kostce czy płyn, i czy się dobrze spłukuje, bo nie lubię tej śliskiej warstwy po niektórych

28 polubień

Jeśli celem jest mniej podrażnień: myj 20–30 sekund letnią wodą, nie szoruj dłoni paznokciami, spłukuj dokładnie, osusz dociskając ręcznik, w minutę nałóż krem; test: 7 dni tylko jedna dłoń syndet + krem, porównaj

1 polubienie

u mnie lepiej, mniej pęknięć przy kciuku, biorę syndet z apteki bez zapachu, tani i spoko, tylko trzeba dobrze spłukać bo inaczej jakby film zostaje

19 polubień

Prosty schemat: 1 pompka syndetu, 20 sekund masowania, letnia woda, nie gorąca; po osuszeniu 1–2 pompki kremu z gliceryną 5% lub mocznikiem 5%, na noc bawełniane rękawiczki dla okluzji, bez zapachu

15 polubień

Atopia tutaj, łagodny syndet naprawdę mniej mnie swędzi po całym dniu dezynfekcji, ważne żeby płukać dłużej i nie trzeć ręcznikiem, tylko przykładać

19 polubień

ja wolę szare mydło, syndety są dla mnie za śliskie i jakby nie domywają po warsztacie, może do biura ok ale do smaru średnio

18 polubień

Dzięki wszystkim, @mikrobiom61 zapisuję ten test, @marciniak też miałam ten film, może płuczę za krótko, spróbuję letniej wody i osuszania dociskaniem zamiast tarcia

9 polubień

Sprawdź też twardość wody, przy bardzo twardej mam więcej szorstkości, filtr na kran i syndet bez perfum zrobiły u mnie robotę plus krem po każdym myciu

16 polubień

Zrób prosty test porównawczy: tydzień prawa dłoń syndet, lewa zwykłe, mierz subiektywnie szczypanie i liczbę pęknięć przy paznokciach, u mnie syndet wygrał 6 do 1

23 polubienia

pracuję w garażu i potwierdzam co @kamil1968, na smary potrzeba odtłuszczacza, potem dopiero łagodny syndet i krem, inaczej wysusza na wiór

26 polubień

Po covidzie myłam maniakalnie i miałam rany, zmiana na syndet i krem z mocznikiem 5% po każdym myciu ogarnęły temat w tydzień

21 polubień

Jeśli szczypie nawet po syndetach, szukaj bez zapachu i barwników, z gliceryną i niacynamidem, myj krótko, dokładnie spłukuj, krem do minuty, a w dzień SPF gdy słońce wali w szybie auta

12 polubień

Syndet w płynie z pompką najlepiej mi się sprawdza, kostka gorzej się spłukuje i szybciej wysusza przy twardej wodzie, warto przetestować obie formy

9 polubień

twarda woda zrobiła mi najwięcej szkód, zmiękczacz + syndet i nagle zero białych skórek, wcześniej żaden krem nie dawał rady

18 polubień

Masz rację @kamil1968, do smarów coś mocniejszego, ale do zwykłego dnia spróbuję płynu jak pisała @janinaostrowska i dam znać po tygodniu jak z fewer podrażnieniami

22 polubienia

U dzieci w szkole syndet zrobił różnicę, mniej piecze jak są zadrapania, mycie krótsze i więcej spłukiwania, potem mała porcja kremu i jest spokój

19 polubień

Na pękające skórki przy paznokciach pomogło mi wcieranie odrobiny wazeliny po kremie i spanie w cieniutkich rękawiczkach, rano dłonie wyglądają normalnie

21 polubień