Ktoś z Was myje tylko skórę głowy szamponem, a długości odżywką zamiast piany z szamponu? Czy to serio się sprawdza przy przetłuszczaniu i suchych końcach?
Tak robię od roku, myję skórę szamponem, a długości tylko odżywką, mniej puszu i mniej kołtunów serio
Dzięki @agata1979, jaką odżywkę kładziesz na długości i jak często, co dwa mycia czy zawsze?
Ta metoda działa, jeśli zrobisz to w krokach: zwilż dokładnie skórę, rozcieńcz łyżeczkę szamponu w kubku, wmasuj tylko w skórę opuszkami, dołóż odrobinę wody żeby spienić, spłucz; na długości przed myciem nałóż odrobinę odżywki ochronnie, po spłukaniu dociśnij odżywkę i ugniataj, potem chłodny płuk, test: jeśli końce skrzypią, daj więcej odżywki.
u mnie lipa jak dałem za ciężką odżywke, włosy klapły fest, lepiej lżejsza i nie kłaść przy samej skórze
Zwróć uwagę na twardość wody, w twardej szybciej robi się osad i włosy matowieją; wtedy raz na 2–3 tygodnie zrób mocniejsze mycie, potem wróć do mycia tylko skóry i odżywki na długości.
Brzmi sensownie, @skincenter75 jakie to mocniejsze mycie, klarujące raz na jakiś czas czy po prostu trochę więcej szamponu na skórę?
Wystarczy zwykły szampon w większym stężeniu albo jednorazowo klarujący, ale tylko gdy czujesz film na włosach, nie częściej niż co 2–4 tygodnie.
Przy kręconych świetnie się sprawdza, myję skórę, długości odżywką i ugniatam wodą, mniej puchu i lepsze skręty.
U mnie nie, skóra była niedomyta, swędziała, długości tłuste przy nasadzie.
Weź małą butelkę po żelu i rób roztwór szamponu z wodą, wtedy łatwiej dotrzeć do skóry bez pocierania długości, po spłukaniu trzymaj odżywkę 3–5 minut i rozczesz palcami pod wodą.
pamiętaj żeby nie drapać paznokciami, tylko opuszkami, bo potem łupież pseudo wychodzi
Długości przed prysznicem smaruję odżywką jak kremem, spinam klipsem, myję skórę i dopiero spłukuję wszystko razem, końce mniej szorstkie.
Jeśli po takim myciu skóra dalej swędzi, zrób przerwę i użyj szamponu przeciwłupieżowego tylko na skórę przez tydzień, potem wróć do delikatnego schematu, dbaj o dokładne spłukiwanie i susz skórę chłodnym nawiewem
ja mam krótkie, więc jadę szamponem wszędzie, ale córce działa Twoja metoda, mniej rozdwajania
Sprawdza mi się odżywka bez silikonów do mycia długości, a silikonową kropelkę daję po, na końce, zero strąków.
Jeśli masz wrażliwą skórę, szampon rozcieńczaj i spłukuj dłużej, odżywkę trzymaj z dala od skóry, bo bywa, że podrażnia przy AZS.
Na siłce myję tylko skalp z bidonu, na długości szybka maska, oszczędzam czas i nie mam hełmu z sebum.
Przy długich włosach trzymaj je z przodu na ramię, wtedy piana z szamponu mniej dotyka końców, prosta rzecz a działa.
Nie widzę sensu, szampon i tak spływa, równie dobrze umyje długości, po co kombinować.