Hej, mam wrażliwą skórę z rumieniem, po niacynamidzie 10% czuję mocne grzanie i pieczenie. Jak to dawkować u wrażliwców, ile razy i jaka koncentracja?
U mnie 5% co drugi wieczór, zawsze na krem, wtedy nie grzeje tak mocno.
Dzięki @lukasz103, spróbuję na krem i rzadziej. Czy 3 krople wystarczą na całą twarz, czy lepiej punktowo na policzki?
mnie grzał nawet 4%, więc rozcieńczam w dłoni z żelem aloesowym pół na pół i dopiero na skórę, wchodzę powoli, co trzeci dzień
Jeśli grzeje, potraktuj to jak podrażnienie barierowe: 1) test płatowy 48–72 h w okolicy ucha, kropka 5% na krem, obserwacja; 2) start 2–3% w żelu/kremie, 2 razy/tydz., „kanapka” krem–niacynamid–krem; 3) nie łącz na tej samej aplikacji z kwasami/retinoidami/wit. C o niskim pH; 4) zwiększaj do 5% i co drugi wieczór po 2 tyg., potem 6–10% jeśli zero reakcji; 5) 2–3 krople max na twarz, 30–60 s odstępu między warstwami.
u mnie pomogło trzymać serum na wilgotnej skórze, mniej piecze, serio
Jeśli wcześniej używasz kwasów albo mocno się zmywasz, niacynamid częściej szczypie; spróbuj ograniczyć surfaktanty, delikatny żel, psikasz wodą termalną, potem krem, a serum dopiero na to, odstęp 10 minut potrafi zrobić dużą różnicę.
Bufferuj go kremem z ceramidami, 2% na początek, co drugi dzień, bez wcierania jak w masło.
ktoś wie czemu ceny serum tak podskoczyły
U mnie protokół: tydzień 2%, dwa tygodnie 4%, potem 5% co drugi dzień, dopiero po miesiącu 10%, zero grzania po takim wejściu.
Miałem gorące policzki po 10% bez kremu bazowego, zredukowałem do 3% w emulsji i dopiero wtedy skóra przestała się buntować, polecam cierpliwość.
A jak z witaminą C rano, można łączyć czy osobno zostawić?
Mnie chłodzi hydrożel na koniec, wtedy „grzanie” po chwili mija.
nie stosuj na mokrą twarz bo bardziej ciągnie
Dla mnie klucz to ilość: jedna kropla na policzek, nie więcej.
Zrób test na zgięciu łokcia: kropla 5% na krem, zakryj plastrem, sprawdzaj po 24 i 48 h, jeśli tylko lekkie ocieplenie bez rumienia to ok, jeśli swędzi lub pojawią się grudki, odstaw i spróbuj niższego stężenia.
u mnie pomogło odczekać 20 minut po myciu, wtedy mniej pali
10% na start to marny pomysł, producenci lubią cyferki, skóra nie.
Zanim niacynamid, odbudowa bariery: 2 tygodnie tylko łagodny żel, krem z ceramidami, cholesterol, kwasy tłuszczowe, filtr codziennie; potem 2% raz na trzy dni, bez tarcia ręcznikiem, docisk zamiast pocierania, to bardzo zmniejszyło u mnie grzanie.
Czy z kwasem azelainowym można w tym samym dniu, czy lepiej rozdzielić?