OMO na cienkich włosach – które ustawienia wam siadły

Cześć, cienkie niskoporowate włosy, łatwo obciążam. Szukam ustawień OMO, które nie robią smutnych strąków. Jakie odżywki na O i O2, jak długo trzymać, czy rozcieńczać szampon, twarda woda u mnie. Dzięki za konkret.

92 polubienia

U mnie O: lekka emolientowa odżywka z aloesem, M: micelarny szampon 1:3 z wodą, O2: proteinowo-emolientowa cieniutko, spłuk 60 s, chłodna woda, bez dotykania skóry.

15 polubień

Dzięki @kowalska, jak często dajesz proteiny w O2 i czy rozczesujesz na mokro?

23 polubienia

Przy cienkich testuję tak: O1 lekka humektantowo‑emolientowa 3 min, potem M rozcieńczony 1:5 w butelce z aplikatorem, spieniam tylko skórę, długości ściskam pianą, O2 łyżeczka odżywki PEH na długość, bez skóry, 2–3 min; spłuk 90 s chłodną; raz/2 tyg. szampon chelatujący z EDTA na twardą wodę; po myciu odsączanie koszulką, bez tarcia, żel lniany kropla dla objętości, test śliskości pasma przed suszeniem pomaga dobrać O2.

14 polubień

OMO tylko w weekend: O z Isaną lekką, M low poo, O2 serum silikonowe groszek, zero przy skórze.

11 polubień

u mnie omo niezbyt, włosy się klapią po godzinie, lepiej MO bez pierwszego O

22 polubienia

Działa mi O1 odżywka bez gliceryny, M: szampon dla dzieci 1:4, O2 emolienty, na koniec płukanka octowa 1:10, objętość +.

20 polubień

Przy cienkich ważne jest nie kłaść O na skórę; rozdzielam włosy klamrami i O tylko od ucha w dół, M wcieram opuszkami przy przedziałkach, raz w tyg. delikatny peeling enzymatyczny skóry głowy, zmniejsza łupież i obciążenie.

20 polubień

Suszę dyfuzorem na chłodnym, głowa w dół, dopiero wtedy leciutkie serum, inaczej klap.

5 polubień

Proteiny w O2 max raz na tydzień przy cienkich, inaczej puch i strąki; lepsze miksy PE niż czysta keratyna; dobrze zwilżyć przed O1, bo na suche nie łapie.

17 polubień

Jak masz twardą wodę, zrób test czajnika: osad bielawy = chelat raz na 2–3 mycia albo filtry prysznicowe; płukanka cytrynowa 1:30 też odciąża.

6 polubień

serio, mniej to więcej, daję odżywki tyle co groszek i jest git

11 polubień

Przed O1 spryskuję długości atomizerem z ciepłą wodą i 1 kroplą olejku, wtedy mniej odżywki idzie; O2 tylko 2 min, bo dłużej przyklap.

18 polubień

OMO mi nie siadło, ale MO + pianka odbijają, klucz to dobrze spłukać i nie majtać włosów ręcznikiem

17 polubień

Przetestowałam dziś O1 lekka + M 1:5 + O2 króciutko, jest lepiej; @glowmaster28 dzięki za tip z odsączaniem koszulką, @jacekjaworski chelat w weekend, dam znać.

9 polubień

Na skórę głowy unikam odżywek w OMO, bo bariera potem się buntuje i swędzi; delikatny szampon zawsze, a O tylko na długości, efekt: mniej przetłuszczania.

17 polubień

Plan tygodniowy: 2x OMO lekkie, 1x MO, 1x chelat; działa na objętość.

17 polubień

brzmi jak dużo roboty, ja bym wziął fryzjera na cięcie, serio to robi najwięcej

10 polubień

Jak masz dzień z wysoką wilgotnością, unikaj gliceryny w O2, robi przyklap; sprawdź punkt rosy w prognozie, wtedy lepiej postawić na czyste emolienty.

14 polubień