Ktoś z was sprawdził osuszanie przez docisk zamiast tarcia przy rumieniu i naczynkach? czy to daje realny efekt na dłużej, po ilu dniach to widać? jaki ręcznik najlepiej, jak mocno dociskać i jak długo, bo po tarciu jestem burak
Przy rumieniu warto, bo tarcie potęguje przekrwienie; po myciu przyłóż miękki ręcznik lub ręcznik papierowy, docisk 10–15 s w 3–4 punktach, bez przesuwania, zostaw lekko wilgotną skórę, po tygodniu porównaj połowy twarzy zdjęciami w tym samym świetle
@skincenter33 dzięki, ile wilgoci zostawić przed serum nawilżającym i filtrami? lepszy ręcznik papierowy czy bawełna, i jak z szyją, tylko docisk 10 s, czy krócej, bo tam mam najgorzej
u mnie tarcie kończyło się flarą, docisk z tetry działa lepiej, przykładam 10 sekund na policzki i brodę, zero przesuwania, po tygodniu rumień wyraźnie mniejszy i skóra mniej szczypie
Zrób prosty test: przez 7 dni lewa strona tylko docisk, prawa jak zwykle; po myciu przyłóż 3 warstwy ręcznika papierowego na 15 s x 3 punkty, nie przesuwaj; rób zdjęcia o tej samej porze, porównasz nasilenie rumienia
ja nie widzę różnicy, liczy się woda, temperatura i kosmetyki, docisk wydaje mi się placebo
ja suszę chłodnym nawiewem suszarki, zero tarcia
@wojciech90 u mnie tarcie to czerwony alarm od razu, więc spróbuję tydzień jak pisał @dermaniacinamide_pl i dam znać, może placebo ale ryzyko małe, najwyżej zostanie więcej wilgoci pod serum
dociskam ręcznikiem papierowym, zero rolowania kremu, szybciej się wchłania, wogóle mniej mnie piecze
ja przykładam jednorazowy ręcznik papierowy, potem mgiełka i serum na lekko wilgotną skórę, dzięki temu SPF mniej się roluje u mnie
Na siłowni mam osobny mały ręcznik tylko do twarzy, w domu przerzuciłem się z frotte na muślin albo ręczniki papierowe, docisk 2–3 razy po 10 s, mniej krostek po goleniu i mniejsze zaczerwienienia
potwierdzam, docisk działa lepiej niż tarcie, ale najpierw delikatnie odciekam wodę dłońmi, wtedy nie muszę tak długo suszyć