Hej, zimą moja skóra (łuszczyca + wrażliwa twarz) wariuje, rano ściągnięta, czerwone placki przy nosie; co u Was lepiej działa: spanie przy uchylonym oknie czy nawilżacz? Mam kaloryfery na full, budzę się z suchym nosem i pieczeniem
U mnie wygrywa nawilżacz z higrometrem, trzymam 45–50% wilgotności, okno tylko na 5 minut rano wietrzenie na szybko, w nocy zamknięte
@artur89 dzięki, jaki model masz i czy nie robi się biały osad na meblach?
Mam dziecko z AZS, bez nawilżacza tragedia, skóra pękała; teraz 45% i krem z ceramidami na noc, okno tylko chwilę rano
ja starej daty, wolę uchylić okno i zakręcić grzejnik na noc, ale sprawdzam smog w aplikacji, bo w mieście bywa dramat
Z praktyki: kup prosty higrometr i notuj rano/wieczorem, celuj w 40–50% wilgotności; zamiast ciągłego uchyłu rób 5–10 minut porządnego wietrzenia przy zakręconym kaloryferze, a w nocy użyj nawilżacza ustawionego 1–2 m od łóżka; lej wodę destylowaną, myj zbiornik codziennie, raz w tygodniu ocet + szczotka, wymieniaj filtry zgodnie z instrukcją; jeśli szyby parują albo czuć stęchliznę, zmniejsz moc; dla skóry: delikatne mycie, grubsza warstwa kremu z ceramidami i na koniec kropla wazeliny na najbardziej suche miejsca
Potwierdzam, jak przekraczamy 55% to rogi ścian łapią wilgoć, więc trzymam 45% i wietrzę krótko, skóra mniej swędzi i nos nie zatyka się
ja to wieszam mokry ręcznik na kaloryfer i jest git, tanio
Przy zbyt suchym powietrzu bariera szybciej traci wodę, więc wieczorem dołóż warstwowanie: krem nawilżający i na to mała ilość maści ochronnej, szczególnie skrzydełka nosa; rano delikatne mycie i SPF, okno tylko krótkie wietrzenie
otwarte okno zimą mnie boli w twarz, mam naczynka, wolę nawilżacz plus krem tłustszy
Pamiętajcie, że brudny nawilżacz to aerozol bakterii, czyszczę codziennie, inaczej gardło drapie; okno tak, ale nie na całą noc, bo sinusy bolą
ja patrzę też na rachunki, uchylone okno to ucieka ciepło jak szalone
Kwiaty trochę pomagają na wilgoć, ale zimą to i tak mało; nawilżacz parowy u mnie lepszy, nie ma białego pyłu
Jeśli masz rumień po chłodzie, rozgrzej twarz letnią wodą przed snem, potem krem naprawczy i cienka warstwa okluzji; wilgotność 45% i krótkie wietrzenie zwykle daje najwięcej komfortu wrażliwej cerze
Mnie wkurza hałas nawilżacza, biorę tryb nocny i stawiam dalej, okno zamknięte
ja bym dodała squalan pod krem, mi mniej ściąga skóra, nawilżacz spoko ale nie chlapiący, bo potem mam krostki na brodzie eh
A ten tani biurkowy z marketu daje radę, czy tylko placebo trochę?
Biurkowe ultradźwiękowe działają, ale przy twardej wodzie robią biały osad, więc lej destylowaną; parowe i ewaporacyjne są cięższe, ale bez pyłu; ustaw 40–50%, postaw 1 m od ściany, sprawdź zwilżenie lusterkiem po nocy (nie powinno być kropel); wieczorem łagodny żel, krem z ceramidami, cienka okluzja
Mam przewlekłe zatoki, jak zasnę z uchylonym oknem to rano ból głowy, nawilżacz i lekko ciepło sprawdza się lepiej u mnie
okno uchylone 10 minut, potem krem i spać