pantenol w serum ratunkowym – kiedy czujecie ulgę

Hej, macie doświadczenia z serum ratunkowym z pantenolem 5%? Po myciu czuję ściągnięcie i pieczenie policzków, zastanawiam się czy kłaść na wilgotną skórę i czy ulga jest od razu, czy dopiero po kilku dniach regularnego używania

55 polubień

Ulgę czuję po minucie na lekko wilgotnej skórze, potem krem z ceramidami, rano zero ściągnięcia

4 polubienia

Dzięki @janinadudek, dziś spróbuję na wilgotno, bo dotąd na suchą, czasem trochę szczypało; ile dajesz kropli i czy domykasz jeszcze olejkiem na noc, czy wystarcza sam krem po serum

16 polubień

Najpierw zrób próbę za uchem 24h, potem 2–3 krople na lekko wilgotną skórę (mgiełka), odczekaj 2–3 minuty i domknij kremem z ceramidami; przy 5% pantenolu ulga zwykle w 1–5 minut, piecze dłużej? przerwij i sprawdź zapachy/kwasy

9 polubień

u mnie łagodzi po prysznicu, na mokrą koniecznie

1 polubienie

Gdy bariera naruszona, czuję ulgę od razu, zaczerwienienie schodzi w godzinę; nakładam po toniku, potem bogatszy krem z ceramidami i skwalanem, a na noc czasem wazelina cienko, rano gładziej i mniej swędzi

17 polubień

Nie licz, że sam pantenol zrobi robotę, odstaw drażniące mycie

18 polubień

Mam serum 10% pantenolu, na mnie działa jak plaster po ostrym retinolu, kładę 3 krople, po chwili znika szczypanie, ale rano myję tylko wodą, bo inaczej wraca suchość

5 polubień

Sprawdź, czy serum nie ma zapachu, alkoholów, farbek, to często szczypie bardziej niż pantenol

7 polubień

U mnie ulga po 2–3 minutach, ale mocniej działa, gdy skórę spryskam termalną i dam serum, potem krem z cholesterolem; jak nakładam na suchą, mam ściągnięcie i zero efektu

15 polubień

Mnie 5% klei się strasznie, ulga dopiero po kremie okluzyjnym

18 polubień

Najgorzej mam po gorącej kąpieli, wtedy pantenol kładę od razu na mokro, po minucie krem, po pół godzinie jeszcze kropelka olejku, wtedy przestaje ściągać i nie robią się suche skórki wokół nosa

9 polubień

A może po prostu zmień żel, mniej piany, mniej problemów

14 polubień

Spróbowałam na wilgotno i po minucie lżej, dzięki @janinadudek i @cosmetologistpro1985, zmieniłam żel na łagodniejszy, wieczorem domknę kremem i kropelką olejku, dam znać jutro

5 polubień

Po SPF potrafi piec, pantenol kładę pod krem i mnie ratuje

6 polubień

Na mnie 2% słabo, dopiero 5% robi różnicę, mieszam kroplę z kremem w dłoni i wtedy nie klei się, ulga po 2 minutach

9 polubień

Nie kombinuj za dużo, dwa produkty max, inaczej skóra się buntuje i żadna ulga z pantenolu nie przyjdzie

3 polubienia

Ulga szybciej, gdy zwilżę skórę wodą z kranu, serio działa prościej niż toniki

11 polubień