patch test domowy: jak zwiększać stężenie bez dramatu

hej, chcę zrobić domowy patch test i stopniowo podbijać stężenie nowych aktywów bez dramatu, skóra wrażliwa i łatwo się czerwieni, jak to rozegrać krok po kroku, ile czekać między poziomami i gdzie kleić plaster bezpiecznie zaczynać

61 polubień

Zacznij od kropki za uchem albo przedramię, mikrodawka, 48h spokoju i dopiero podbijasz. Jak zero pieczenia zostaw

16 polubień

@iwona_1997 dzięki, 48h ok, a jak z rozcieńczaniem, np niacynamid 10% mieszać z kremem pół na pół na start czy mniej

20 polubień

Zrób wersję łagodną: 1 porcja produktu + 4 porcje kremu neutralnego, kropka na przedramieniu, zaklej plasterkiem na noc, zdejmij rano, obserwuj do 72h; brak swędzenia/rumienia = przejdź na 1:2, potem 1:1, każdy etap co 48–72h; nie testuj na uszkodzonej skórze, wokół miejsca możesz dać wazelinowy pierścień, przy kwasach testuj bez okluzji. Po zmyciu zawsze lekki krem i dzień bez nowinek dla spokoju

3 polubienia

u mnie niacyna gryzie gdy za szybko lecę, robię 1:5 dwa dni, potem 1:2, jak coś szczypie to cofka i dużo emolientu, serio działa bez spiny już

1 polubienie

Dla zapachów/konserwantów sprawdza się test powtarzany: ten sam punkt, mała ilość 2 razy dziennie przez 7 dni, bez okluzji; jeśli po 3–5 dniu narasta rumień/świąd, produkt odstaw, barierę natłuścić i uspokoić delikatnym kremem

19 polubień

Serio, bez dramatów = wolniej, mniej, i bez kombinowania co dzień cierpliwość panowie

5 polubień

@kosmetolog34 dzięki, lepiej za uchem czy przedramię, i czy plaster konieczny, trochę mnie alergizują kleje, mogę robić bez zaklejania i tylko obserwować przez noc?

6 polubień

przy wrażliwej barierze polecam przed testem nawilżyć skórę 15 min wcześniej wodą termalną i cieniutki krem, wtedy mniej szczypie; kwasy zawsze bez okluzji, retinoidy testuj wieczorem i następnego dnia filtr, po zdjęciu testu mycie + krem zero tarcia ręcznikiem i cierpliwość

18 polubień

Ja robię próbę na weekend: 1 pompka w 10 pompkach kremu, potem 1:5, 1:2, 1:1 co dwa dni, zapisuję objawy w notatkach, jak piecze dłużej niż 30 min to przerwa.

4 polubienia

Jeśli masz AZS albo skłonność do wyprysków, nie testuj podczas zaostrzenia; obrysuj miejsce kremem tłustym, produkt kropka w środku, po teście łagodny żel, potem emolient, zero drapania na spokojnie

14 polubień

żeby nie pomylić miejsc, robię kółko kredką do oczu, patrzę codziennie i notuję czy było pieczenie czy swędzenie prosty trik

9 polubień

Patyczek higieniczny i dosłownie łepek produktu, delikatne stukanie, zero rozmazywania potem nie moczyć miejsca parę godzin

8 polubień

@kosmetolog34 @dermocentrum20 dzięki wszystkim, planuję: dzień 1 1:5 na przedramieniu 48h, potem 1:2, potem 1:1, kwasy bez okluzji, notatki objawów, po każdym etapie myję i krem, jak rumień/świąd to stop robię to na spokojnie i bez spiny już

1 polubienie