Cześć, pękają mi pięty dość płytko, chcę spróbować 7-dniowego planu z mocznikiem i okluzją, ale proszę o prosty rozkład rano/wieczór: jaki procent mocznika, ile czasu pod skarpetą/folią, co z tarką i kąpielami?
Prosto: dni 1–3 wieczorem krem z mocznikiem 30–40%, cienko, folia + bawełniana skarpeta 60–90 min, potem wazelina; rano 10–20% bez okluzji; 10–12 min ciepłej kąpieli, bez tarki, tylko miękka gąbka; najpierw próba na małym fragmencie, przerwij gdy piecze.
Dzięki @skincenter33, dam radę bez tarki, a na noc folia tylko 90 min czy mogę zostawić do snu i czy 30% nie podrażni, mam też pęknięcia przy krawędzi pięty, nie krwawią.
Zostaw raczej 60–120 min, nie całą noc; szybki test: jeśli rano skóra miękka jak gumka, skróć czas; po zdjęciu folii osusz, wetrzyj wazelinę lub lanolinę, bawełniane skarpety; fotka dzień 1 i 7 pomaga ocenić postęp.
u mnie działa kąpiel z kroplą oliwki, potem krem 20% i woreczek na 1h, zero tarki bo robi masakrę, serio
Jeśli latem chodzisz w sandałach, smaruj pięty filtrem SPF 30, poparzenia tylko pogarszają rogowacenie; w dzień lekki krem żeby się nie ślizgać, a wieczorem wracaj do mocznika + okluzji.
Update: zrobiłam dzień 1 według @skincenter33 i wskazówek @nawilzanie59, 90 min pod folią i skarpeta, zero szczypania, rano skóra mniej szorstka, dam znać po 7 dniach, dzięki wszystkim.