pękające pięty, prosty plan 7 dni z okluzją i mocznikiem

Mam pękające pięty, chcę to ogarnąć w 7 dni mocznik + okluzja. Poproszę prosty plan dzień po dniu: co kupić, kiedy nakładać, jak pilnik?

95 polubień

Po prysznicu krem z 20–30% mocznika, bawełniane skarpety na noc; pilnik delikatnie co drugi dzień, bez zdzierania do żywej skóry.

24 polubienia

Dzięki @iwona_1997, to spróbuję wieczorem; okluzja folią kuchenną pod skarpetę ma sens, czy lepiej sama gruba warstwa kremu?

19 polubień

Plan 7 dni: D1 wieczór namaczanie 10 min, osusz, krem z 30% mocznika, okluzja folia + skarpeta 60–90 min. D2 rano balsam z ceramidami, wieczorem pilnik drobnoziarnisty na sucho 10–15 pociągnięć, potem znów 30% i okluzja 45–60 min. D3–D4 powtórz; głębsze pęknięcia zabezpiecz cieniutko maścią z lanoliną lub wazeliną, ewentualnie plaster hydrokoloidowy na noc. D5 tylko nawilżanie, bez pilnika. D6 lekki pilnik, 20–30% + skarpeta noc. D7 rano balsam, noc tłusta maść. Zero noży i tarek metalowych.

26 polubień

ja robię tak: kąpiel, krem 30% i skarpety, bez żadnych tarek, po 3 dniach skóra sama odłazi i nie pęka już

26 polubień

U mnie zadziałała klasyka: wazelina na noc pod skarpety przez tydzień, a w dzień lekki krem z mocznikiem 10% i nie chodzę boso.

21 polubień

Pilnik na sucho, krótko i w jedną stronę, bez docisku; potem mocznik 30% i coś tłustego na zamknięcie, to robi robotę i nie podrażnia.

15 polubień

Przestań kombinować, dobry podolog zrobi raz a dobrze

22 polubienia

Jeśli używasz pilnika, trzymaj około 45 stopni, krótkie ruchy; po prysznicu łatwo przesadzić, więc lepiej na sucho i spokojnie.

17 polubień

Testowałem tydzień: lewa 10% bez okluzji, prawa 30% z okluzją 60 min i skarpetą. Prawa po 3 dniach miękka, pęknięcia zaklejone hydrokoloidem na noc przestały boleć. Lewa prawie bez efektu. Bawełna lepsza niż poliester, mniej potu. Wniosek: 30% + okluzja szybciej działa, ale pilnik tylko co drugi dzień i lekko.

16 polubień

@polishdermcenter dzięki za rozpisanie, biorę plan jeden do jednego; zamiast lanoliny mogę użyć zwykłej wazeliny aptecznej, mam w domu?

19 polubień

Możesz, wazelina jest ok, byle grubo i szczelnie. Nie używaj alkoholu, bo wysusza i szczypie, a w dzień dawaj ceramidy lub glicerynę.

20 polubień

U mnie pomogły bawełniane skarpety i wazelina

10 polubień

Na same szczeliny naklejam małe plastry hydrokoloidowe jak na pęcherze, mostkują pęknięcie i nie ciągnie przy chodzeniu, ulga natychmiast.

20 polubień

ja smaruje grubooo kremem 30% i zakładam foliowe woreczki na godzine, potem skarpety i tyle, działa uparcie

16 polubień

Jeśli masz cukrzycę albo gorsze krążenie, zero cięcia i ostrych tarek, serio lepiej podolog; kremy z mocznikiem i okluzja jak najbardziej.

11 polubień

Pumeks czy pilnik papierowy, co mniej niszczy skórę długofalowo?

26 polubień

Jak ktoś ma łuszczycę na piętach, ostrożnie z pilnikiem; u mnie najlepiej 20% mocznik + wazelina na noc, a w dzień miękkie wkładki.

15 polubień