Hej, czy peptydy miedziowe można łączyć z kwasami w jednej rutynie, czy to się gryzie; mam GHK-Cu i tonik AHA 8%, pH ~3, boję się zepsuć działanie.
Nie mieszaj w jednej aplikacji: silne AHA/BHA o niskim pH mogą osłabiać peptydy i zwiększać podrażnienie; zrób rozdział: kwasy wieczorem, peptydy rano lub w inne dni, ewentualnie odczekaj 20–30 min po kwasie i przywróć skórze pH tonikiem łagodnym.
Dzięki @kosmetolog_walbrzych, a PHA 5% z GHK-Cu będzie ok czy lepiej rozdzielić, skóra wrażliwa.
u mnie kwasy i miedź w jednym kończyły się szczypaniem i gulki, więc robię naprzemiennie dni, albo kwas + krem bez peptydów, a peptydy następnego dnia i jest spokojniej.
GHK-Cu najlepiej pracuje przy pH ok. 5–7; typowe toniki AHA 5–10% mają pH 2.9–3.6, co nie degraduje od razu, ale może zredukować aktywność i nasilić łaskotanie; praktyka: 1) kwas na czystą, suchą skórę 5–10 min, 2) spłucz lub przetrzyj łagodnym środkiem, 3) zastosuj tonik/eszencję pH ~5.5 (możesz sprawdzić paskami pH), 4) dopiero peptyd miedziowy, cienka warstwa, 5) krem barierowy; alternatywnie rozdziel: kwasy 2–3x/tydz, peptydy w pozostałe dni; nie mieszaj w dłoni, nie dokwaszaj/neutralizuj sodą; patch-test 24–48 h na linii żuchwy.
u mnie się gryzą, piekło i wysypka, odseparowałam i spokój.
Jeśli chcesz witaminę C i peptydy, rozważ formy o wyższym pH niż LAA: MAP lub SAP zwykle działają przy ~6–7 i nie kolidują z GHK-Cu tak jak czysta L-askorbinowa w pH ~3.
Kwasy obniżają pH i chwilowo osłabiają barierę, peptydy wspierają regenerację; dlatego rozdzielenie rutyn zmniejsza kumulację bodźców i ryzyko rumienia, zwłaszcza przy cerze reaktywnej.
Jeśli już musisz w jeden wieczór, zrób bufor: po kwasie odczekaj, spłucz, spryskaj wodą termalną, potem tonik pH 5–6 i dopiero peptyd; sprawdź też, czy krem nie ma kwasu.
bez przesady, nakładam po sobie i nic złego nie mam
Peptyd miedziowy to kompleks metalu i peptydu, stabilny w umiarkowanym pH; silne kwasy mogą go dekompleksować i zwiększyć drażnienie, więc najprościej: peptydy rano pod SPF, kwasy co kilka wieczorów, bez mieszania w jednym kroku.
ja bym rozdzieliła dla świętego spokoju
A co z BHA 2% i GHK-Cu, da się razem czy nie?
@jan_1990 ostrożnie; BHA też działa w niskim pH, więc rozdzielaj dni albo rób: BHA punktowo, spłucz po 10 min, przywróć pH tonikiem i dopiero peptydy, obserwuj reakcję.
Ja lubię PHA laktobionowy i wtedy peptydy kolejnego dnia.
Czy spryskanie twarzy wodą termalną po kwasie wystarczy, żeby zneutralizować i nałożyć GHK-Cu, czy trzeba myć buzię, bo nie chcę przesuszać dodatkowym myciem.
Neutralizacja pod kranem lub łagodnym płynem jest bezpieczniejsza niż tylko mgiełka; mgiełka podnosi pH powierzchni, ale resztki kwasu działają dalej w fałdkach skóry; dla mikrobiomu lepsze krótkie ekspozycje i powrót do pH ~5.5; praktyka: krótki kontakt AHA, spłukanie, tonik bezkwasowy, peptyd; unikaj jednoczesnego retinolu i zawsze test płatkowy na małym fragmencie, zwłaszcza przy barierze wrażliwej
Dzięki @cera_radom, zrobię tak jak piszesz, naprzemiennie i bez kombinowania.
ludzie, przecież to nie chemia rakietowa, po prostu rozdzielcie
U mnie działa: wieczorem kwas migdałowy raz na trzy dni, spłukuję po 10 min, reszta wieczorów peptyd miedziowy + ceramidy; rano zawsze filtry, żadnych kwasów, zero podrażnień i policzki już nie czerwone.