peptydy miedziowe z kwasami w jednym schemacie, gryzą się?

Hej, używam peptydów miedziowych i chcę dorzucić AHA/BHA, czy to się gryzie w jednej rutynie czy lepiej rozdzielić na różne wieczory?

60 polubień

Nie mieszałabym, ja robię kwasy w poniedziałek i czwartek, a peptydy w pozostałe wieczory, skóra mniej szczypie i nie mam przesuszu rano.

16 polubień

@paulinakozlowska dzięki, a jak zrobię razem to tragedii nie będzie, może odczekać po kwasie ileś minut i nałożyć peptyd, czy to bez sensu?

4 polubienia

Da się, ale bezpieczniej rozdzielać; niski pH może obniżyć skuteczność peptydów i podrażniać, zrób test: kwas, 15–20 min, neutralny tonik lub wilgotny krem, potem peptydy; sprawdź pH paskiem, i patch test za uchem 48 h.

19 polubień

serio ludzie to jest marketing, mieszałem wszystko i nic się nie działo

20 polubień

Badania producentów pokazują stabilność peptydów miedziowych w okolicach pH 5–7, przy pH <3 bywa gorzej, więc praktycznie: kwasy w osobne wieczory, peptydy w dni nietretinoinowe; jeśli łączysz, mycie, kwas, 10–15 min, krem, peptydy cienko.

7 polubień

u mnie działa rozdzielenie, kwasy wtorek sobota, peptyd po myciu codziennie rano, mniej czerwieni

6 polubień

super, dzięki wszystkim, zrobię rozdzielenie jak piszecie, a jak coś podrażni to wrócę z update, @skinserum_pl test paska pH ogarnę

3 polubienia