Petrolatum na noc pomaga czy zapycha wasze relacje

Hej, czy petrolatum na noc pomaga wam na barierę, czy raczej zapycha? Skóra wrażliwa, przesuszona po retinolu i grzejnikach, boję się wysypu, doradźcie proszę

110 polubień

u mnie działa tylko na policzkach, na nosie zapycha, kładę cieniutko na wilgotną skórę

12 polubień

@zofia_1992 dzięki, jakiej ilości używasz, ziarnko grochu, czy bardziej film jak do sluggingu?

12 polubień

Ja przestałem, bo rano miałem rolujące się resztki i krostki na linii brody, teraz wolę krem z ceramidami zamiast wazeliny

11 polubień

Mam AZS, petrolatum ratuje mnie zimą, ale działa tylko gdy kładę na lekko wilgotną skórę po sprayu z wodą termalną i zostawiam naprawdę cieniutką warstwę, inaczej pory się buntują i robią się grudki

8 polubień

Zrób prosty test: 7 dni podziel twarz na pół; prawa strona cienka warstwa petrolatum na wilgotny krem, lewa tylko krem. Rób zdjęcia rano, notuj ewentualne zaskórniki i podrażnienia. Nakładaj ilość ziarnko grochu na całą połowę, omijaj strefę z aktywnym trądzikiem. Demakijaż: olejek + łagodny żel, bez tarcia. Jeśli będzie lepiej z suchością i bez wysypu, wprowadzaj co 2–3 noce

8 polubień

u mnie pomogło tylko po serum z humektantami, inaczej zero efektu na rano

13 polubień

Tytuł mnie bawi, relacje też mi wazelina zapycha haha

6 polubień

@kosmetolog_walbrzych super konkrety, zrobię test pół twarzy i dam znać, trochę się boję strefy T, więc zacznę od policzków i brody, to będzie bezpieczniejsze

15 polubień

Sprawdza mi się kanapka: krem z ceramidami, na to kropelka petrolatum rozgrzana w dłoniach, tylko tam gdzie łuszczy. Rano skóra bardziej elastyczna, bez nowych gul, ale T-zone zostawiam w spokoju

9 polubień

ja dam cienko, bo inaczej mam kaszkę, serio, i brudzi poszewke eh

5 polubień

Potwierdzam, dajcie stare poszewki, bo tłuste ślady ciężko doprać

13 polubień

Mam trądzik, petrolatum na całej twarzy kończy się wysypem, ale na powieki i skrzydełka nosa super, szczególnie zimą po retinoidach

6 polubień

Jeśli chcesz efekt bariery bez zapchania, najpierw nałóż lekki humektant, potem krem, a petrolatum dosłownie odrobina na suche miejsca, to taki łagodniejszy slugging

15 polubień

Mi najlepiej działa w kącikach ust i na łokciach, reszta odpada

7 polubień

Uważajcie na zmywanie, sama wazelina trzyma kurz i filtry z dnia, wieczorem robię olejek, emulguję, potem delikatny żel i dopiero cienka warstwa petrolatum, inaczej mam mikrozaskórniki przy włosach

9 polubień

u mnie relacje to zapycha telefon, nie wazelina :wink:

2 polubienia

Hej, trzymajmy się tematu, bo @janinazajac trochę odleciała, a wątek fajny

8 polubień

Po zabiegach na blizny zalecamy cienką warstwę petrolatum jako okluzję, przyspiesza wygaszanie strupków i chroni przed drażnieniem, ale tylko punktowo, nie cała twarz

6 polubień

@egzema78 wczoraj dałam cieniutko tylko na policzki, rano zero krostek i mniej ściągnięcia, chyba u mnie to kwestia ilości i żeby nie pchać na strefę T

1 polubienie