Po niektórych żelach czuję ściągnięcie i lekkie pieczenie, nawet bez SLS w INCI, i zastanawiam się czy to wina pH czy czegoś innego; mierzycie pH w domu czy lepiej ufać temu jak skóra reaguje po myciu?
Ufam odczuciom, paski pH przy żelach kłamią, jak ściąga to po prostu zmieniam.
@agnieszka_1975 dzięki, a próbowałaś może mierzyć po rozcieńczeniu 1:10 wodą, bo czytałem że wtedy paski mniej wariują, czy dalej lepiej iść za tym ściąganiem jako sygnałem?
Pomiar pH żelu da się zrobić wiarygodnie, ale trzeba znać kilka sztuczek: użyj destylowanej wody, rozcieńcz żel 1:10, odmieszaj do zaniku piany, odczekaj 2 minuty, a potem mierz pH-metrem skalibrowanym na buforach 7.00 i 4.00; paski wskazują zawyżone wartości przez surfaktanty; dla skóry twarzy pH roztworu 5.0–5.5 zwykle jest ok, ale jeśli po spłukaniu i 5 minutach czujesz ściągnięcie, to formuła jest zbyt odtłuszczająca niezależnie od pH.
Mierzenie fajne, ale u mnie różnicę robi dopiero przesiadka z anionowych detergentów na łagodniejsze, pH podobne, a ściąganie znikło.
u mnie po każdym żelu skóra jak pergamin, serio już nie ogarniam
Spróbuj myć tylko 30–40 sekund, letnia woda, zero szczoteczek, a po spłukaniu odczekać 10 minut bez kremu i ocenić, to test na odtłuszczenie a nie tylko pH.
Tightness po żelu bywa bardziej skorelowane z rodzajem surfaktantów niż samym pH; szybki test: porównaj 1 pompka żelu A i B rozcieńczone 1:5, umyj połówki twarzy, osusz przez dociskanie, po 10 minutach oceń ściągnięcie i rumień.
Ja mam pH 6.5 w żelu i zero ściągania, więc to nie wszystko.
U mnie winna była twarda woda, ten sam żel na wyjeździe ok, w domu ściągał, zmiękczacz pomógł.
Mit pH 5.5 jest wygodny, ale skóra ma zakres tolerancji, zgadzam się że odczucie po 5–10 minutach mówi więcej niż sama liczba.
W gabinecie robimy prosty „score”: mycie przez 30 s roztworem 1:10, osuszenie, 5 minut bez niczego, pacjent ocenia ściągnięcie 0–10 i uczucie skrzypienia; jeżeli >4, zmieniamy środek niezależnie od zmierzonego pH.
papierki pH mi farbowały na dziwne kolory, bez sensu trochę serio
Jak chcesz sprawdzić wpływ pH w domu, zrób dwie próbki: bazową i zakwaszoną jedną kroplą kwasu mlekowego 80% na 30 ml roztworu 1:10, zmierz pH, umyj różne dni, porównaj ściągnięcie i zaczerwienienie.
Ja patrzę czy skóra skrzypi pod palcami, jak tak to odpada, nawet jeśli producent pisał pH 5.5.
Detergenty anionowe typu SLES przy niskim pH potrafią dalej mocno odtłuszczać, łagodne amfoteryczne lub niejonowe często sprawdzają się lepiej, zwłaszcza przy myciu krótkim i bez tarcia.
przy łuszczycy pH mniej ważne niż delikatność, unikam mocnej piany
Ile kosztuje sensowny pH-metr do łazienki i czy się szybko psuje w ogóle?
Uczucie ściągnięcia koreluje też ze zmianą ładunku białek i wymywaniem lipidów, co zaburza mikrobiom; lepszy wskaźnik niż pH to brak „squeaky clean”, minimalna piana i pH roztworu w okolicach 5–6.
Paski nic nie pokazały sensownego, każdy żel niby 7, a ściągało różnie