pH żelu a ściągnięcie skóry – mierzyć czy zdać się na odczucia

Używam kilku żeli, część po spłukaniu daje uczucie ściągnięcia i skrzypienia, inne nie. Mierzyć pH papierkami czy lepiej zaufać skórze? Jeden żel pokazuje około 6–7, a i tak ściąga. To pH czy skład surfaktantów?

58 polubień

Do myjadeł mierz pH z rozcieńczenia 1:10 w wodzie demineralizowanej, odczekaj 5 minut, zamieszaj i dopiero pomiar w 25°C. pH 5–6 zwykle ok, ale ściągnięcie częściej daje zestaw surfaktantów i twarda woda niż samo pH.

15 polubień

@routineexpert_lublin dzięki, papierki wystarczą do takiego testu czy bez sensu i lepiej pożyczyć miernik? No i czy kranówka do rozcieńczenia bardzo przekłamie wynik, bo nie mam destylowanej pod ręką

6 polubień

ja mam papierki i spoko ogarnia, ale i tak kieruję się odczuciem, jak skóra trzeszczy to za mocny, nawet przy pH 5.5, lepiej łagodne glukozydy i krótkie mycie, nie rób doktoratu z żelu

9 polubień

Papierki mają błąd ok. ±0,5–1 pH, więc do porównań wystarczą; do precyzji lepszy miernik, kalibracja na buforach 4,00 i 7,00 przed pomiarem. Dla żeli rób 1:10 w wodzie DI, odczekaj, zamieszaj, sprawdź też po 30 min czy ściągnięcie mija. Twarda woda potęguje uczucie, więc po myciu spryskaj wodą demineralizowaną albo użyj toniku pH ~5.

9 polubień

u mnie pH było koło 6 i tak ściągało strasznie, może ta twarda woda robi swoje, zmieniłem na syndet bez SLES i jest spokój, piany mniej ale skóra nie woła o krem

7 polubień

@agata1979 ok, to zrobię tak jak piszesz i skrócę mycie, potestuję też żel z glukozydami zamiast SLES, dam znać czy przestało ściągać po toniku pH ~5

19 polubień

może to też kwestia za ciepłej wody, ja zmieniłam na letnią i bez ściągania, krem nie roluje

18 polubień

@retinol55 kranówka może przesunąć odczyt, ale do orientacyjnego testu ujdzie; jak masz, kup w markecie wodę demineralizowaną. Twarda woda + anionowe = ściąganie, pomaga amfoteryczny/zwitterionowy surfaktant, EDTA w INCI i krótki kontakt skóry z pianą

18 polubień

u mnie test jest prosty: myję, osuszam ręcznikiem, nic nie kładę 15–20 minut i patrzę czy skóra przestaje się napinać; jak nie, zmieniam żel. Nie zawsze najniższe pH wygrywa, ważna też łagodność i temperatura wody

7 polubień