Testujemy delikatne PHA przy wrażliwej cerze: małe stężenia, dłuższe przerwy. Proponuję start 3–5% glukonolaktonu co 3–4 noc, na wilgotną skórę, potem krem bariery. Jakie macie doświadczenia, podrażnienia, harmonogramy tygodniowe, buforowanie tonikiem?
u mnie 5% PHA co 4 dni dało zero szczypania, ale musiałem kłaść na suchą skórę i domykać żelem aloesowym, inaczej leciały suche skórki
@bartosz_1993 dzięki, dobry trop z suchą skórą; przy wrażliwej cerze polecam 10–15 minut odstępu po myciu, cienka warstwa PHA, potem bogatszy krem, i przerwy 72h, a raz w tygodniu całkiem skip
Technicznie: zacznij od 3% glukonolaktonu 1x/4 dni, patch-test za uchem 24h, potem nałóż na całkiem suchą skórę, po 5–7 minutach lotion z ceramidami, rano obowiązkowo SPF 50; w dni bez PHA tylko nawilżanie, zero retinoidów tego samego dnia
czy szczypanie 2–3 minuty to normalne czy już reakcja, bo troche panikuje
Krótki test: dzień 1 za uchem, dzień 3 na małym fragmencie policzka, jeśli brak rumienia – wprowadź 1x/4–5 dni; stosuj moisture sandwich (mgiełka, PHA, po chwili krem), niacynamid 2–5% w dni bez kwasów ogranicza przesuszenie
@krystyna2003 lekkie szczypanie chwilę bywa ok, ważne żeby nie piekło długo ani nie robiły się plamy; skróć częstotliwość, cieńsza warstwa, a jak pali od razu, spłucz
Jeśli nadal drażni, wprowadź buffer: najpierw cienka warstwa kremu, po 10 minutach PHA, po kolejnych 5 minutach domknięcie kremem; test pH produktu 3,5–4,5 zwykle łagodniejszy, i zawsze nakładaj na całkiem suchą skórę
ja nic nie czułam po PHA, chyba woda