Po retinolu 0,3% i toniku AHA 5% czasem piecze, zwłaszcza policzki. To znak przesady? Jak kalibrować: częstotliwość, kanapka, kontaktowa aplikacja, czy coś innego?
u mnie piekło jak kładłem na wilgotną skórę i za dużo, pomógł krem pod spód i co trzeci dzień
Dzięki @kamil80, spróbuję kremu pod spód i rzadziej; AHA na razie odpuszczam czy tylko skrócić czas?
Zrób test: 48 h na przedramieniu, potem punkt na policzku. Po myciu odczekaj 15–20 min. Retinol ziarnko grochu, kanapka krem–retinol–krem, omijaj skrzydełka nosa. Retinol 2x/tydz, AHA raz, nigdy tej samej nocy. Piecze >5 min? skróć kontakt AHA do 3–5 min i spłucz.
U mnie 7% glikolowy grzał za bardzo; zmieniłam na PHA co drugi dzień, retinol tylko raz w tygodniu, po miesiącu już 2x i zero pieczenia.
Dzięki @ceramed_gdansk, biorę kanapkę i kontaktowe AHA; jeszcze pytanie: mogę kłaść na całkiem suchą, czy lekko wilgotna też spoko?
Prosty plan: 1 noc retinol, 2 noc regeneracja, 3 noc AHA kontaktowo, 4 noc regeneracja; potem powtórka, zwiększaj dopiero po 3–4 tygodniach.