Kiedy skóra się buntuje (piecze, czerwieni się, ściąga), wchodzę w tryb awaryjny: tylko 2 produkty przez 3–5 dni; AM: krem z ceramidami + SPF 50 mineralny, PM: letnia woda i ten sam krem; zero kwasów, retinolu, peelingów, zapachów, zero testowania nowości.
a płyn micelarny to nie liczy się jako trzeci produkt wtedy też
W trybie awaryjnym lepiej bez micela, @waclaw96; wieczorem spłucz twarz letnią wodą 20–30 s, delikatnie osusz, potem krem, rano krem + SPF i tyle; micel wróci, gdy skóra się uspokoi, bo surfaktanty potrafią drażnić.
u mnie to działało po retinolu, 4 dni i skóra wróciła do normy
Jeśli chcesz konkretny protokół: 72 h reset bariery, tylko 2 produkty; test tolerancji kremu na linii żuchwy przez 1 wieczór (mała strefa, 2 aplikacje, obserwacja do rana), jeśli ok to cały policzek dzień 2, jeśli nadal ok to cała twarz dzień 3; rano tylko SPF, aplikacja metodą dwóch palców, bez wcierania, stempluj opuszkami i nie używaj gorącej wody.
potwierdzam, tylko krem i filtr i jest spokój u mnie
Filtr mineralny bierz z przewagą tlenku cynku, zwykle mniej szczypie na wrażliwej.
U mnie w awarii sprawdza się prosty krem bez zapachu + mineralny SPF, 2 produkty i cisza, zero kombinowania.
Ale bez mycia w ogóle brzmi dziwnie, czy to nie zapcha póry po dniu?
Przez kilka dni jest ok, @krzysztof95; wieczorem tylko woda letnia bez tarcia, rano wcale, priorytet to uspokoić barierę, zaskórniki nie zrobią się od 2–3 dni bez żelu, ważniejsze by nie drażnić.
Ilość SPF: dwie kreski na palcach wskazującym i środkowym, nakładaj po 10 minutach od kremu, stempluj, a gdy bieli zrób cienkie dwie warstwy zamiast jednej grubej.
trochę offtop, ale na siłce pot zjada filtr, co robić?
Czy przy trądziku mogę tak zrobić, bo boję się wysypu po kilku dniach
Tak, @maria2001, zrób 3–4 dni resetu, krem lekki bezzapachowy i mineralny SPF matujący, nic więcej, nie dotykaj zmian, a po uspokojeniu wracaj stopniowo do leczenia które już znasz.
U mnie 5 dni po kwasach i retinoidzie uratowało skórę, polecam cierpliwość.
Mineralne filtry bielą, ja mieszam odrobinę pudru ryżowego z filtrem i jest lepiej
Nie mieszaj pudru do filtra, @pigmentacja24, bo możesz osłabić ochronę; nałóż SPF, odczekaj 15 min i dopiero delikatnie zmatowij transparentnym pudrem na wierzchu.
ja bym dodała jeszcze tonik kojący z pantenolem, dwa produkty to mi mało
Drobiazg techniczny: po spłukaniu wodą przykładaj ręcznik, nie pocieraj, max 10 dotknięć i zostaw lekko wilgotną skórę pod krem.
Sprawdzaj etykiety: bez zapachu, bez olejków eterycznych, bez alkoholu denat, im krótszy skład tym lepiej na reset.