plan awaryjny kiedy skóra się buntuje, dwa proste produkty

Kiedy skóra się buntuje (piecze, czerwieni się, ściąga), wchodzę w tryb awaryjny: tylko 2 produkty przez 3–5 dni; AM: krem z ceramidami + SPF 50 mineralny, PM: letnia woda i ten sam krem; zero kwasów, retinolu, peelingów, zapachów, zero testowania nowości.

69 polubień

a płyn micelarny to nie liczy się jako trzeci produkt wtedy też

4 polubienia

W trybie awaryjnym lepiej bez micela, @waclaw96; wieczorem spłucz twarz letnią wodą 20–30 s, delikatnie osusz, potem krem, rano krem + SPF i tyle; micel wróci, gdy skóra się uspokoi, bo surfaktanty potrafią drażnić.

21 polubień

u mnie to działało po retinolu, 4 dni i skóra wróciła do normy

8 polubień

Jeśli chcesz konkretny protokół: 72 h reset bariery, tylko 2 produkty; test tolerancji kremu na linii żuchwy przez 1 wieczór (mała strefa, 2 aplikacje, obserwacja do rana), jeśli ok to cały policzek dzień 2, jeśli nadal ok to cała twarz dzień 3; rano tylko SPF, aplikacja metodą dwóch palców, bez wcierania, stempluj opuszkami i nie używaj gorącej wody.

17 polubień

potwierdzam, tylko krem i filtr i jest spokój u mnie

3 polubienia

Filtr mineralny bierz z przewagą tlenku cynku, zwykle mniej szczypie na wrażliwej.

19 polubień

U mnie w awarii sprawdza się prosty krem bez zapachu + mineralny SPF, 2 produkty i cisza, zero kombinowania.

9 polubień

Ale bez mycia w ogóle brzmi dziwnie, czy to nie zapcha póry po dniu?

20 polubień

Przez kilka dni jest ok, @krzysztof95; wieczorem tylko woda letnia bez tarcia, rano wcale, priorytet to uspokoić barierę, zaskórniki nie zrobią się od 2–3 dni bez żelu, ważniejsze by nie drażnić.

20 polubień

Ilość SPF: dwie kreski na palcach wskazującym i środkowym, nakładaj po 10 minutach od kremu, stempluj, a gdy bieli zrób cienkie dwie warstwy zamiast jednej grubej.

7 polubień

trochę offtop, ale na siłce pot zjada filtr, co robić?

17 polubień

Czy przy trądziku mogę tak zrobić, bo boję się wysypu po kilku dniach

19 polubień

Tak, @maria2001, zrób 3–4 dni resetu, krem lekki bezzapachowy i mineralny SPF matujący, nic więcej, nie dotykaj zmian, a po uspokojeniu wracaj stopniowo do leczenia które już znasz.

10 polubień

U mnie 5 dni po kwasach i retinoidzie uratowało skórę, polecam cierpliwość.

1 polubienie

Mineralne filtry bielą, ja mieszam odrobinę pudru ryżowego z filtrem i jest lepiej

2 polubienia

Nie mieszaj pudru do filtra, @pigmentacja24, bo możesz osłabić ochronę; nałóż SPF, odczekaj 15 min i dopiero delikatnie zmatowij transparentnym pudrem na wierzchu.

3 polubienia

ja bym dodała jeszcze tonik kojący z pantenolem, dwa produkty to mi mało

19 polubień

Drobiazg techniczny: po spłukaniu wodą przykładaj ręcznik, nie pocieraj, max 10 dotknięć i zostaw lekko wilgotną skórę pod krem.

12 polubień

Sprawdzaj etykiety: bez zapachu, bez olejków eterycznych, bez alkoholu denat, im krótszy skład tym lepiej na reset.

14 polubień