Plan jesienny bezpieczny dla bariery z retinoidem i arbutyną

Hej, układam plan na jesień: retinoid 0.1% retinal + arbutyna 2% na plamy po lecie, ale chcę oszczędzić barierę; cera mieszana i rumieniowa, szybko się odwadnia; jak to ugryźć krok po kroku i jak często?

62 polubienia

Na start 2x w tygodniu retinal po cienkim kremie kanapka, arbutyna rano po toniku, dużo nawilżenia i SPF, zero kwasów przez pierwszy miesiąc; jeśli ściąga albo piecze dłużej niż 20 min, zmniejsz do 1x i dołóż bogatszy krem.

2 polubienia

Dzięki @niacynamid, kanapka brzmi ok; arbutyna rano bez witaminy C kwasowej? ile przerwy między warstwami?

5 polubień

Zrób 3-dniowy test płatkowy: kropka retinalu za uchem i w zgięciu łokcia, codziennie ta sama ilość, oceniaj rumień i świąd po 24 h; na twarz wchodź 1-0-1-0 przez 2 tygodnie, potem 2-1-0; aplikacja wieczorem: mycie, esencja, cienka warstwa kremu, 20 min przerwy, ziarnko grochu retinalu, 10 min, drugi krem sandwich; rano arbutyna pH ok 5 po toniku, bez kwasów i L-askorbinowej; co tydzień split-face z kremem pod spód vs bez i wybierz łagodniejszą wersję.

13 polubień

Dołóż skwalan lub ceramidy na off nights, nie zapominaj o SPF 50 i reaplikacji, a arbutynę możesz łączyć z niacynamidem bo to spokojny duet.

14 polubień

u mnie retinal podrażniał jak dawałam na mokrą twarz, teraz czekam aż wyschnie i jest git

1 polubienie

Szczerze, te kanapki to zabawa w aptekę, używaj rzadziej i patrz w lustro, nie komplikuj.

11 polubień

Arbutyna najlepiej działa w lekko obojętnym otoczeniu, więc zero AHA lub BHA w tej samej rutynie; kładź ją po wodnistym toniku, a przed kremem, daj 2 do 3 min na wsiąknięcie, a jak szczypie spróbuj na mokrą skórę z mgiełki izotonicznej.

9 polubień

Zrobiłem test za uchem, bez dramatu; @retinol_sosnowiec czy schemat 1-0-1-0 przez 2 tygodnie, potem 2-1-0 będzie ok przy rumieniu naczynkowym? i czy arbutyna może iść po esencji z pantenolem?

21 polubień

Jesienią słońce dalej działa, więc dawaj SPF 50 z wysokim UVA, ja dokładam kapelusz na spacery i reaplikuję stickiem co 2 do 3 godziny, to serio robi różnicę na plamkach.

1 polubienie

Retinoid co drugi dzień na start, zero peelingów mechanicznych, ręce precz jak zacznie się łuszczyć.

10 polubień

ceramidy nocą i jest spokój z suchymi skórkami

12 polubień

Jeśli pojawia się suchość, na off nights zrób slugging po kremie cienka warstwa wazeliny około pół grama, ale nie w dni z retinalem; testuj tolerancję osobno policzek i czoło, bo czoło zwykle znosi więcej i tam szybciej zwiększysz częstotliwość.

4 polubienia

ja tam wolę siłownię niż sera, ale powodzenia

11 polubień

Unikaj hydrolatów o niskim pH z arbutyną, mogą ją osłabiać, a retinoid trzymaj z dala od szyi na początku, bo tam częściej piecze; prostszy plan zwykle wygrywa i skóra mniej się buntuje.

1 polubienie

Tak, @polishtoner zacznij 1-0-1-0 przez 2 tygodnie, potem 2-1-0 jeśli nie ma pieczenia ponad 30 minut; arbutynę dawaj po esencji z pantenolem, 2 min przerwy, wielkość groszku; jeśli rumień rano się utrzymuje, cofnij do 1-0-0-0 na tydzień.

7 polubień

U mnie arbutyna lepiej rano, a wieczorem na off nights azelainowy 10 procent pomógł na plamy i grudki, ale wprowadzaj powoli bo też potrafi szczypać.

12 polubień

ok, dzięki @niacynamid_bydgoszcz i @bariera_szczecin, zrobię arbutynę po esencji i dam ceramidy na off nights, dam znać za tydzień

19 polubień

Uważaj na toniki z kwasami, bo arbutyna 2 procent u mnie wtedy swędziała i pojawiały się plamki; najlepiej działała po humektantowym toniku i lekkim kremie, a retinoid tylko groszek i nie bliżej oczu niż do kości.

15 polubień

UVA jest cały rok, trzymaj SPF przy sobie i nakładaj właściwą ilość, to najważniejsze przy melasmie.

4 polubienia