Plan naprawy bariery po „za dużo kwasów”: 10 dni minimum.

Hej, przesadziłem z kwasami i bariera krzyczy, więc ustawiam 10-dniowy plan: dni 1–3 zero kwasów/retinoidu, łagodny żel bez zapachu, na wilgotną skórę krem z ceramidami i cholesterol, na noc bardzo cienka warstwa wazeliny, rano SPF 50 co 2–3 h, dni 4–7 dokładam 2–3 krople skwalanu, po prysznicu metoda soak and smear, dni 8–10 test 2% niacynamidu co drugi dzień po teście za uchem, zero tarcia, ręcznik papierowy, co myślicie

100 polubień

Czy zamiast wazeliny mogę użyć lanoliny, czy lepiej lekki balsam, bo boję się zapchania, i ile realnie SPF nakładać przy pracy przy kompie, 2 palce czy mniej

7 polubień

Hej @anna92, lanolina częściej uczula, więc na start spróbuj bardzo cienką warstwę wazeliny tylko na policzki, SPF licz 2 palce na twarz i szyję, slugging co drugi wieczór

3 polubienia

Jako szybki reset polecam prosty protokół domowy: test płatkowy za uchem 48 h na każdym nowym kremie, mycie letnią wodą 20 s, osuszenie dotykając, potem soak and smear – po spryskaniu wodą termalną nakładasz porcję wielkości grochu kremu nawilżającego w 3 minuty, zamykasz kropelką skwalanu lub cienką warstwą wazeliny, rano SPF 2 palce, wieczorem kompres z soli fizjologicznej 5 min gdy szczypie, zero peelingu przez 10 dni

9 polubień

miałem to samo, przegiąłem AHA i tylko bolało, 3 dni nic nie robiłem i wazelinka cieniutko, serio pomaga xd

14 polubień

Uważaj też na gorącą wodę i wiatr, zmień poszewkę co 2 dni, krem nakładaj na lekko wilgotną skórę, nie trzyj ręcznikiem i nie używaj szczoteczek

1 polubienie

Jeśli szczypie nawet czysta woda, to bariera jest podrażniona: na 7–10 dni tylko delikatny żel, krem z 3–5% mocznika zamiast wyższych stężeń, wieczorem cienka okluzja, kwasy wprowadzaj 1 raz/tydz jako tonik, max 5 min kontakt z cerą

7 polubień

Dzięki @kosmetolog34, zrobiłem dziś kompres z soli i faktycznie uspokoiło, krem w 3 min też wchodzi lepiej; @anna92 daj znać jak lanolina, u mnie dzień 2 lekko ściąga ale bez placków

13 polubień

nie dotykaj twarzy w ciągu dnia, ja tak psułem efekty, i przestań drapać jak swędzi, lepiej psiknij wodą termalną albo użyj chłodnego kompresu

2 polubienia

wazelina mnie zapchała na nosie, lepiej u mnie działa cienka warstwa aquaphor i zero podkładu przez tydzien, wiem że trudno ale skóra oddycha

5 polubień

Prosta zasada 3 minut: po umyciu nie czekaj, wklep krem w 3 minuty gdy skóra jest jeszcze lekko wilgotna, zamknij kroplą olejku, rano SPF i kapelusz gdy słońce

9 polubień

Jeśli masz płatki owsiane, zrób krótką maskę 5 min z naparem, zmyj letnią wodą, wielu osobom koi, tylko test lokalny wcześniej

14 polubień

trochę off, ale broda, jak wetrzeć krem pod włosy żeby nie zostawało białe, macie patent, bo bariera na policzkach oberwała najbardziej

12 polubień

Masz rację @justyna84, nos też mi łatwo się zapycha, więc tylko cieniutko; @mariuszwieczorek wmasuj pod włos i potem wygładź z włosem, ewentualnie krem bez białych filtrów

3 polubienia

10 dni to śmiech, ja po kwasach wracałem do normy miesiąc, takie skróty to marketing, lepiej odczekać dłużej niż znów popalić twarz

7 polubień

Zależy od skóry, 10 dni to minimum i dobry start, nie znaczy że potem wracamy od razu do kwasów, można przedłużyć plan i dalej karmić cerę prostotą

2 polubienia

Jeśli chcesz ocenić progres, zrób zdjęcia w tym samym świetle dzień 1, 5 i 10, i prosty test: czy po wodzie przestaje szczypać w 60–120 sekund, jeśli tak, idzie ku lepszemu

6 polubień

a może parówka z rumiankiem, babcia zawsze tak robiła, mi łagodziła, tylko nie wiem czy przy podrażnionej skórze można, ktoś próbował

14 polubień

@jadwiga1969 rumianku unikaj przy podrażnieniu, często uczula i parówka dogrzewa, lepszy chłodny kompres z soli fizjologicznej 5–7 min i potem krem, zero zapachów, żadnych olejków eterycznych teraz

12 polubień

Update day 4: lanolina mnie podrażniła, przeszłam na masło shea cieniutko i jest spoko, SPF 2 palce ogarnęłam, dzięki @sunscreenpro1996 za instrukcję, trzymam się planu

12 polubień