Hej, ile wam zajęło zanim skóra się wygładziła po retinolu albo kwasach? Mam lekko nierówną teksturę na policzkach, używam retinolu 0,3 co 3 noce i BHA raz w tygodniu, ciekaw jestem realnych terminów
u mnie po 3–4 tyg zaczęło być gładziej, zwłaszcza na czole, ale klucz to cierpliwość i zero dłubania przy skórkach
dzięki @kazimierz2004, masz na myśli retinol czy kwasy? ja się boję przesadzić, więc co 3 noce i krem bazowy, może przyspieszyć do co 2?
SPF robi ogromną różnicę; bez codziennej aplikacji wygładzenie opóźnia się, u nas zwykle 3–6 tyg przy SPF 50+, reaplikacji co 2–3 h na zewnątrz i delikatnym myciu wieczorem, wtedy mniej podrażnień i grudek więc tekstura wyrównuje się szybciej
Robię tak z pacjentami i u siebie: 1) test na małym fragmencie przy linii żuchwy 3 dni pod rząd; 2) tydzień 1–2 retinol co 3 noc, w dni wolne tylko krem; 3) tydzień 3–4 co 2 noc, kwasy w osobny dzień; 4) zdjęcia w tym samym świetle i dotyk palcem po prysznicu, to najlepiej pokazuje wygładzenie; zwykle widać po 4–5 tyg, mocniejsi po 2–3
dopiero po miesiącu coś drgnęło u mnie
trochę bez sensu pchać dwa mocne naraz, zwolnij
brzmi sensownie @exfoliationpro1979, spróbuję kanapki i zdjęć co tydzień, zostaję przy co 3 noce na miesiąc i pilnuję SPF, zobaczę czy po 4 tyg będzie mniej chropowato
U mnie poprawa była po ~4 tyg, kiedy dołożyłam ceramidy i niacynamid w dni bez retinolu, bariera się uspokoiła i dopiero wtedy faktura skóry zaczęła się wygładzać równiej, nie warto cisnąć szybciej
2 tygodnie na policzkach, nos później bo ciągle go dotykam eh