hej, macie wrażenie że pochodne C typu tetra i SAP trzymają się latem lepiej niż klasyczna L-AA? szukam czegoś pod SPF na melasmę i przebarwienia
U mnie tetra pod SPF działa spoko, nie szczypie i nie żółknie, SAP bardziej na trądzik.
dzięki @marta95, jaką masz dawkę tetry i jaka konsystencja pod filtr, coś się roluje czy wchłania ładnie?
Tetra (THD) jest zwykle stabilniejsza latem niż L-AA, pod SPF sprawdza się 5–10%, a SAP lepiej rano przy skórze skłonnej do wyprysków; zrób test: punktowo za uchem 48h, oraz kropla na wacik na słońce 30 min – jeśli ciemnieje, oksyduje; nakładaj na suchą skórę, 10 min przerwy, potem filtr i unikaj szklanych pipet w upały.
mnie SAP trochę wysuszał i wolno działał, tetra za to tłusta jak olejek, ale przebarwienia po lecie miałam mniejsze niż po L-AA
W gabinecie widzę, że tetry używamy głównie wieczorem 10%, rano SAP 3–5% pod krem, a w dzień zawsze kapelusz i filtr barwiony; różnicę oceniaj robiąc co 2 tygodnie zdjęcia w tym samym świetle.
po co kombinować, dawaj tylko spf 50 i czapka
U mnie tetra 7% w lekkiej emulsji nie roluje się pod Anessa, L-AA zawsze żółkła i piekła, na lato biorę tylko pochodne.
Mam melasmę od lat, tetra wieczorem + rano SPF 50 barwiony robiła największą różnicę, SAP wprowadziłam później na stany zapalne; latem unikam południa, okulary, daszek, reaplikacja atomizerem co 2–3 godziny i jest stabilniej.
Zrób test rolowania: nałóż tetra, odczekaj 10 min, potem SPF, przejedź palcem – jak się kruszy, zmień formułę.
Uwaga na zapachy i olejki eteryczne w tetrze, w słońcu podrażniają; bierz opakowanie airless i ciemne szkło.
serio te naklejki i waciki, @kosmetolog_olsztyn, brzmi jak czary mary ale ok