hej, czy poranne świecenie twarzy to zawsze znak tłustej cery, czy może moja emulsja myjąca robi psikusa? Wieczorem myję delikatnie, serum nawilżające, bez ciężkiego kremu, a rano T strefa jak lustro
To może być odbicie po zbyt mocnym myciu, spróbuj rano tylko przetrzeć wodą i osuszyć, a wieczorem zostaw emulsję łagodną; sprawdź też poszewkę i czy nie dotykasz twarzy w nocy
@oczyszczanie dzięki, mam czasem uczucie ściągnięcia po umyciu, więc może przesadzam; jutro zrobię poranne water only i wieczorem delikatniej, a w tygodniu wymienię poszewkę, dam znać jak poszło
Jeśli świecisz się już po przebudzeniu, zrób test 30 minut: wieczorem łagodny syndet, żadnych aktywnych, rano dociśnij bibułkę do stref i porównaj prześwit; mocno przezroczysta bibułka = sebum, sprawdź też pH emulsji 4,5–5,5 i brak SLS
U mnie pomogło dołożyć serum z 4–5% niacynamidu na noc i wymiana myjadła na bez SLES, plus bibułki do sprawdzania T strefy po przebudzeniu, wtedy widzisz czy to produkt czy skóra
miałam identyko, świeciłam się rano a winny był płyn do płukania i odżywka na włosach ocierająca policzki, zmień detergent i spięte włosy na noc pomogły mega
Trochę obok tematu poranka, ale jeśli później błyszczysz bardziej po SPF, wybieraj żelowe filtry z krzemionką i dawkuj dwa palce po odczekaniu 10 min od kremu, inaczej wszystko się zjedzie
Ja rano tylko letnia woda, miękki ręcznik osobny do twarzy i tonik bez alkoholu, zero tarcia, po tygodniu świecenie mniejsze, wieczorem emulsja 20 sekund, bez szczoteczek
Domowy test sebum: bibułka lub papier ryżowy, dociskasz 10 sekund czoło, nos, policzki, broda; porównujesz prześwit pod światło, przezroczysta T strefa i suche policzki to cera mieszana, nie zawsze tłusta
Trochę tu wróżenia z fusów, bez oględzin to zgadywanki, serio
U mnie winny był skład: coco-glucoside i za wysokie pH, po zamianie na syndet kremowy bez zapachu i krótszym masowaniu, poranne świecenie znikło w tydzień
@polishdermatologist @niacynamid update po dwóch porankach: samo płukanie wodą dało mniej błysku, bibułka przezroczysta głównie nos i czoło, policzki prawie nic; co dalej, tonik czy lekki krem na policzki, a T strefa tylko serum?
Brzmi jak mieszana: zostaw wodę rano, potem lekki żel nawilżający lub serum humektant i kropla emolientu tylko na policzki, na noc niacynamid 5% albo zinc PCA, unikaj SLS i SLES, pH około 5, testuj 2 tygodnie pojedyncze zmiany
Dodam rutynowo: zmieniaj tylko jeden element co 10–14 dni, pierz poszewki 2 razy tygodniowo w proszku bez zapachów, nawilżacz w sypialni 40–50% wilgotności też potrafi ograniczyć poranne świecenie