Poranne świecenie to zawsze tłusta cera czy winna emulsja myjąca?

hej, czy poranne świecenie twarzy to zawsze znak tłustej cery, czy może moja emulsja myjąca robi psikusa? Wieczorem myję delikatnie, serum nawilżające, bez ciężkiego kremu, a rano T strefa jak lustro

144 polubienia

To może być odbicie po zbyt mocnym myciu, spróbuj rano tylko przetrzeć wodą i osuszyć, a wieczorem zostaw emulsję łagodną; sprawdź też poszewkę i czy nie dotykasz twarzy w nocy

7 polubień

@oczyszczanie dzięki, mam czasem uczucie ściągnięcia po umyciu, więc może przesadzam; jutro zrobię poranne water only i wieczorem delikatniej, a w tygodniu wymienię poszewkę, dam znać jak poszło

11 polubień

Jeśli świecisz się już po przebudzeniu, zrób test 30 minut: wieczorem łagodny syndet, żadnych aktywnych, rano dociśnij bibułkę do stref i porównaj prześwit; mocno przezroczysta bibułka = sebum, sprawdź też pH emulsji 4,5–5,5 i brak SLS

12 polubień

U mnie pomogło dołożyć serum z 4–5% niacynamidu na noc i wymiana myjadła na bez SLES, plus bibułki do sprawdzania T strefy po przebudzeniu, wtedy widzisz czy to produkt czy skóra

14 polubień

miałam identyko, świeciłam się rano a winny był płyn do płukania i odżywka na włosach ocierająca policzki, zmień detergent i spięte włosy na noc pomogły mega

7 polubień

Trochę obok tematu poranka, ale jeśli później błyszczysz bardziej po SPF, wybieraj żelowe filtry z krzemionką i dawkuj dwa palce po odczekaniu 10 min od kremu, inaczej wszystko się zjedzie

15 polubień

Ja rano tylko letnia woda, miękki ręcznik osobny do twarzy i tonik bez alkoholu, zero tarcia, po tygodniu świecenie mniejsze, wieczorem emulsja 20 sekund, bez szczoteczek

10 polubień

Domowy test sebum: bibułka lub papier ryżowy, dociskasz 10 sekund czoło, nos, policzki, broda; porównujesz prześwit pod światło, przezroczysta T strefa i suche policzki to cera mieszana, nie zawsze tłusta

8 polubień

Trochę tu wróżenia z fusów, bez oględzin to zgadywanki, serio

10 polubień

U mnie winny był skład: coco-glucoside i za wysokie pH, po zamianie na syndet kremowy bez zapachu i krótszym masowaniu, poranne świecenie znikło w tydzień

5 polubień

@polishdermatologist @niacynamid update po dwóch porankach: samo płukanie wodą dało mniej błysku, bibułka przezroczysta głównie nos i czoło, policzki prawie nic; co dalej, tonik czy lekki krem na policzki, a T strefa tylko serum?

12 polubień

Brzmi jak mieszana: zostaw wodę rano, potem lekki żel nawilżający lub serum humektant i kropla emolientu tylko na policzki, na noc niacynamid 5% albo zinc PCA, unikaj SLS i SLES, pH około 5, testuj 2 tygodnie pojedyncze zmiany

13 polubień

Dodam rutynowo: zmieniaj tylko jeden element co 10–14 dni, pierz poszewki 2 razy tygodniowo w proszku bez zapachów, nawilżacz w sypialni 40–50% wilgotności też potrafi ograniczyć poranne świecenie

4 polubienia